Orbán: Május végéig hétmillió embert lehetne beoltani

A miniszterelnök azonban attól tart, hogy nem fognak elegen regisztrálni ehhez, hiszen eddig nem érte el a 4 milliót az oltásra jelentkezők száma. 

Az első oltásukat megkapók száma hamarosan eléri a hárommilliót, május elejére pedig a négymilliót – közölte a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor azt mondta, május elejétől egy hét, tíz nap alatt újabb egymillió oltást adnak be, május közepére pedig a beoltottak száma eléri a hatmilliót, harmadik hetére a hétmilliót.

Június elejére a nyolcmillió felnőtt korú magyar állampolgár közül – aki megkaphatja az oltást – képesek leszünk hétmilliót beoltani – tudatta a kormányfő, megjegyezve ugyanakkor, hogy attól tart, nem lesz annyi regisztrált, magát beoltani akaró ember, mint amennyi vakcina.

A kormányfő hangsúlyozta, a nyitás minden lépése a beoltottak számától függ, de figyelni kell a járványügyi adatokra is.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban.

Az operatív törzs döntött arról is, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csak írásbeli érettségi vizsgák lesznek.

A kormányfő kifejtette, ez azért is fontos, mert az érettségi szerepet játszik az egyetemekre való bejutásban. Azért, hogy fair legyen a tavaly és az idén érettségizők versenye, fontos, hogy összhang legyen a két vizsga között.

MTI/Vasvári Tamás

Hollandia elbaltázta a lehetőséget, hogy befektessen az AstraZeneca oltásba

Bár előre lehetett látni, hogy nagy igény lesz a vakcinákra, a holland kormány nem is felelt az Oxford Egyetem kérésére a befektetéssel kapcsolatban.