Dánia hazaküldené a szíriai migránsokat

A dánok szerint Damaszkusz már kellően biztonságos. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) „aggodalmát” fejezte ki pénteken Koppenhága döntése miatt, bár a kiutasítások egyelőre függőben vannak, miután évek óta nincsen kapcsolat a dán kormány és a szíriai rendszer között.

„Az UNHRC nem látja úgy, hogy a Szíria egyes részeiben megerősödött biztonság megfelelően meghatározó, stabil, illetve tartós lenne, hogy indokolná bármilyen menekültcsoport nemzetközi védelmének megszüntetését” – áll az ENSZ szervezet New Yorkban csütörtök este közzétett nyilatkozatában.

Az UNHCR „továbbra is a szíriai menekültek védelmére szólít fel, és kéri, hogy Szíria egyetlen részébe se küldjék őket vissza erővel, bárkinek a kezén is legyen az adott övezet”.

2020. június vége óta Dánia nagyszabású művelet keretében vizsgálta felül a Bassár el-Aszad elnök rendszerének ellenőrzése alatt álló szíriai fővárosból származó 461 menekült személyes aktáját, arra hivatkozva, hogy „a jelenlegi damaszkuszi helyzet nem indokolja új tartózkodási engedély kiadását, illetve a meglevők meghosszabbítását”.

Dániát az első európai uniós tagállamnak tekintik, amely ilyen döntést hozott.

A „zéró menedékkérő” elvet valló, korlátozó befogadó politikát folytató Dánia önkéntes visszatérésre bátorítja a szíriaiakat, és 2015 óta csak ideiglenes tartózkodási engedélyt ad ki a számukra.

A törvény szerint ezek az engedélyek időben nem korlátozottak, „ha a származási országban rendkívül súlyos a helyzet, önkényes erőszakcselekményeket és agressziót követnek el polgári személyek ellen”. Valójában azonban visszavonhatók, ha a helyzetet a befogadó ország másképp ítéli meg.

Fotó: picture-alliance/Scanpix Denmark

Salvini a migráció „túl sok sötét oldalának” tisztázását sürgeti

Civil szervezetek hajói embercsempészekkel egyeztettek, akik nem egy esetben az NGO-hajókig szállították a bevándorló-csoportokat.