Amerikai határválság: 20 éve nem érkeztek ennyien

Csak márciusban 172 ezer határsértőt vettek őrizetbe az amerikaiak.

Március volt az elmúlt húsz év legsűrűbb hónapja az amerikai határőrség számára – számolt be a Federalist. 

Biden megválasztását követően hatalmas tömegek indultak meg az amerikai határ felé, és a több százezer érkezőt a határ menti államok, különösen Arizona, és Texas már nem tudják kezelni. Mivel az új adminisztráció eltörölte a Trump kormányzat bevándorlási szigorításait, egyelőre nem látszik a krízis vége.

A márciusi érkezők között több, mint 18 ezer felügyelet nélküli kiskorú volt, akiket tömött átmeneti létesítményekben helyeztek el.

Az nagykorú érkezők többsége nem jogosult menedékkérelem beadására, hanem gazdasági migránsok, akiket saját bevallásuk szerint Biden „nyitott határ” retorikája buzdított fel. Sokuk Biden kampány pólóban érkezik, amelyre az van írva: „Biden kérünk engedj minket be.”

Videó arról, ahogy gyereket dobnak át az amerikai határfalon:

Children dropped over US border wall – BBC News

US authorities have released a video showing two children being dropped over a 14ft (4.2 m) wall by alleged smugglers at the US-Mexico border in New Mexico.T…

A Biden adminisztráció tagadja, hogy válság lenne a határon, de azért kinevezték Kamala Harrist arra, hogy oldja meg a helyzetet. A demokraták szerint a magas számú illegális határsértő az évszaknak tudható be, annak ellenére, hogy húsz éve nem érkeztek ilyen sokan.

A beszámolók szerint mindennap 1000 embert engednek át a határőrök, mert nincs kapacitásuk elfogni őket, és elsősorban a kiskorúakra koncentrálnak. A határőrök visszatértek, ahhoz a metódushoz, hogy elkapják majd elengedik a migránsokat, hogy majd jelentkezzenek egy amerikai bíróságon, amit természetesen jelentős százalékuk nem tesz meg.

Szeptemberig tovább kétmillió személy léphet át az amerikai határon.

A mexikói elnök nemrég Bident hibáztatta a válságért, mivel szerinte hamis reményeket ébresztett a migránsokban, akik elsősorban nem Mexikóból, hanem délebbre fekvő államokból érkeznek.

 EPA/DARIO LOPEZ-MILLS / POOL

A nyitott határok szégyenteljes tragédiája

Az Egyesült Államok déli határa jelenleg is nyitva áll a bevándorlók előtt. Kísérő nélküli gyerekek, egyedülálló férfiak és családok egyaránt tömegével érkeznek Mexikó felől.