Már Biden sem tartja kizártnak a diplomáciai megoldást Észak-Korea ügyében

Az Egyesült Államok elképzelhetőnek tartja „a diplomáciai megoldást” Phenjannal, hogy kimozdítsák a holtpontról az észak-koreai atomprogram kérdését – közölte szerdán a Fehér Ház.

„Világos célunk van Észak-Koreával kapcsolatban, ez pedig a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése” – közölte Jen Psaki fehér házi szóvivő.

„Természetesen továbbra is alkalmazni fogjuk a szankciókat. Konzultálunk szövetségeseinkkel és a partnereinkkel. Készek vagyunk diplomáciai megoldást is fontolóra venni, ha ez az atomfegyver-mentesítés felé visz bennünket” – tette hozzá a szóvivő.

Szokásos sajtótájékoztatóján a szóvivő nem volt hajlandó kommentálni amerikai kutatóknak az észak-koreai Szinpo melletti hajógyárban folyó tevékenységekről szóló jelentéseit, amelyeket elemzők szerint feltehetően tengeralattjáróról indított ballisztikusrakéta-kísérletre való előkészületek keretében végeznek.

Közölte, hogy a kérdéssel forduljanak a hadügyminisztériumhoz.

Joe Biden demokrata párti elnök januárban hivatalba lépett kormányzata közölte, hogy az Észak-Koreával kapcsolatos politika felülvizsgálatának végső stádiumában jár.

Áprilisban ismét megnőtt a felszültség, miután Phenjan ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre.

Joe Biden álláspontja szerint Washington továbbra is nyitott marad a diplomáciai megoldásra a kísérletek ellenére, de figyelmeztetett, hogy nem marad válaszlépés nélkül, ha Észak-Korea folytatja ezt a magatartását.

Biden elődje, a republikánus Donald Trump háromszor találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, de nem sikerült áttörést, illetve szünetet elérnie a nukleáris és interkontinentális ballisztikus kísérletekben.

„Biden Obama örökségét akarja folytatni”

Victor Davis Hanson nemrég a korábbi ausztrál miniszterelnök-helyettes John Anderson podcastjében vendégeskedett, ahol szó esett a Capitolium ostromáról, Bidenről, és Kína geopolitikai ambícióiról is.