Első alkalommal rendeztek holokauszt emléknapi megemlékezést a bahreini zsidók

A Tízparancsolat Háza nevű bahreini zsidó szervezet a közösség zsinagógájában tartott megemlékezést, melyet nemrég a király javaslatára újítottak fel – írja az Israel Hayom.

Az esemény kezdeményezője a bahreini zsidó származású Houda Nonno volt, aki korábban az öbölmenti királyság Egyesült Államokba kinevezett nagykövete is volt.

A rendezvény díszvendége Dr. Dore Gold, a Jeruzsálemi Közügyek Központjának vezetője, korábbi nagykövet, külügyi főtanácsadó volt, aki Nonooval 2020 decemberében ismerkedett meg Bahreinbe.

Az ünnepség végén a „Kel Malé Ráchámim” gyászimát is elmondták az áldozatok emlékére, és a #Yellocandle „Sárga gyertya” projekt keretében gyertyákat gyújtottak.

Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein tavaly írta alá történelmi békeszerződést, megnyitva az utat a normalizálás előtt, amelyek a régió arab-zsidó kapcsolatainak javulásának tulajdoníthatók.

A bahreini zsidó közösség Tízparancsolat Háza és az Emirátusok Zsidó Tanácsa (JCE) közölte, hogy az Öbölmenti Zsidó Közösségek (AGJC) mellett mindkettő külön megemlékező rendezvényt tart majd, amelyeken a másik fél képviselői is részt vesznek.

„Bahrein és Dubai zsidó közösségei most először vesznek részt a Sárga Gyertya Projektben, abban a globális közösségi erőfeszítésben, amely megemlékezik a holokauszt áldozataira, és amelynek során az egyes közösségek tagjai sárga gyertyát gyújtanak a holokauszt idején elpusztított zsidók emlékére” – áll az AGJC közleményében.

A projekt keretében létrehoztak egy oktatási weboldalt, amely lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy az életkoruknak megfelelő témákat olvassanak a holokauszttal kapcsolatban.

A Jad Vasemben ismét túlélők jelenlétében nyitották meg az izraeli holokauszt emléknapot

Izraelben mintegy 174 ezer túlélő él, számuk sajnos rohamosan csökken.