A rámádáni böjt hatását követi egy izraeli fejlesztés

A közösségi finanszírozásban működő Lumen társaság által előállított eszköz a felhasználó metabolizmusát vizsgálja. A cég szerint az iszlám böjti hónapjának, a rámádánnak az emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálhatják vele — írja az Israel Hayom.

A Lumen készüléke a belégzéskor méri a test szén-dioxid-koncentrációját. A mért szintek azt jelzik, hogy milyen típusú „üzemanyagot” használ a felhasználó teste energiatermeléshez, azaz mennyi zsírt és mennyi szénhidrátot éget el. Ezt követően a készülék táplálkozási javaslatokat ad.

A ramadan iszlám hónapban, amely ebben az évben április 13-án este kezdődik és május 12-ig tart, a Lumen kutatói kétezer ember metabolizmusát elemzik a Közel-Keleten, Ázsiában, Észak-Amerikában és az Egyesült Királyságban élő muszlimokon, az ún. iftar és a szuhur étkezések előtt és után, amelyekkel a hívők megszakítják és megkezdik a böjtöt.

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy betekintést nyerhetünk az egyik legnagyobb böjti hagyományba – a ramadán szent hónapjába. A készülék lehetővé teszi, hogy lássuk, hogy a böjt hogyan befolyásolja az anyagcserét, vagy például hogy milyen hatása van a nap folyamán el nem fogyasztott víznek”– mondta Barak Alon a Lumen fejlesztési igazgatója.

A Lumen céget egy izraeli ikerpár, Michal és Merav Mor alapította, a fejlesztés közösségi finanszírozásban zajlik. Az anyagcsere vizsgálatát végző műszert eddig főként a sportolás hatásainak vizsgálatára és a zsírégetés mérésére használták.

Egymilliárd dollárt tervez befektetni Izraelben a Microsoft

A Microsoft igazgatója, Satya Nadella beszélt Benjamin Netnajahu miniszterelnökkel március elején, és beszámolt a cég izraeli terveiről.