Kínos: saját magát korrigálja az MTI tudósítója az izraeli választások ügyében

Az MTI jeruzsálemi tudósítója szerint egy hete még „győzött” az ellenzék, most pedig már „egyik szemben álló oldalnak” sincsen többsége.

Megkezdték a pártok kormányfő-jelöltjük bemutatását Reuven Rivlin államelnöknek Izraelben – jelenti az MTI jeruzsálemi tudósítója, Shiri Zsuzsa.

Friss, április 5-i cikke szerint „jelenleg Netanjahunak nincs kormányalakításhoz szükséges többsége az új kneszetben, hiába rendelkezik a legnagyobb párttal és a legtöbb honatya támogatásával. Még akkor sem tudna kabinetet létrehozni, ha 61 mandátumot szerezne a 120 tagú parlamentben, mert mellé állna ugyan az egyik tömböt sem választó két párt, Naftali Bennet Jobbra (Jamina) nevű pártja és Manszúr Abbász Raam nevű arab muzulmán hagyományőrző pártja, de a tömbjéhez tartozó szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionisták nevű rasszista és arabellenes frakció nem hajlandó olyan kormányba belépni, amelyet arab párt támogat, akár kívülről, akár úgy biztosítva a többséget, hogy távol marad a szavazásról.”

Cikkét úgy foltatja, hogy „másodikként a centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt képviselői sorakoztak fel az államfő előtt, akik a pártot vezető Jaír Lapidot javasolták kormányfőnek. Mivel ők sem tudtak felmutatni 61 főt a kneszetben, Rivlin kijelentette, hogy jelenleg nem látja új kormány megalakításának lehetőségét Izraelben.

Mivel a negyedik választások sem ígérnek egyértelmű többséget egyik szemben álló oldalnak sem, Rivlin azt is megkérdezi a pártok képviselőitől, hogy kivel nem lépnének semmiképpen sem koalícióra, és ki a második lehetséges jelöltjük.”

Mindez igen kellemetlen az MTI tudósítója számára, hiszen március 25-i cikkében még ezt jelentette:

„A szavazatok 100 százalékának összeszámlálása után, a még nem hivatalos eredmény szerint 61-59 arányban győztek a Benjámin Netanjahu miniszterelnök távozását követelő pártok az izraeli parlamenti választásokon.”

A március 25-i cikk egyébként önmagát is megcáfolta, hiszen a 61-es mandátumszám csak úgy jön ki a Netanjahu-ellenes tábor számára, ha a Ra’am arab pártot odaszámoljuk az ellenzéki tömbhöz.

Eközben már a 25-i cikk is tisztázta, hogy

„a Raam nevű muzulmán hagyományőrző arab pártnak négy törvényhozója lesz, és ők jelentik a kormányalakításnál a mérleg nyelvét, mert Naftali Bennethez hasonlóan nem kötelezték el magukat sem a Netanjahu melletti, sem az ellene fellépő tömb mellett.”

A korábbi cikk címe „Végeredmény: 61-59 arányban győztek a Netanjahu távozását követelő pártok Izraelben” volt, és ezt a narratívát vette át szinte a teljes magyar sajtó, a baloldali HVG-től, Népszavától, Magyar Narancstól kezdve a jobboldali Mandinerig.

Később az MTI március 31-én, nem Shiri tollából, hanem a német DPA-ból átvéve közölte a hírt, hogy a választás nyertese a Likud volt, mivel a legtöbb mandátumot ők nyerték, noha előre láthatólag így sem képesen kormányt alakítani.

Hivatalos: a Likud győzött az izraeli választásokon

Viszont szövetségeseivel együtt sem sikerült megszereznie a kormányalakításhoz szükséges többséget.