Alija-versenyre hívták ki Jakab Pétert

A Pesti Srácok újságírójának a „jákobozás” miatt kellett távoznia a Hír TV műsorából, az antiszemitimzus vádjára most egy kihívással reagált, mindezt a Jobbik jelenlegi elnökének címezve – írja a Mandiner.

A Pesti Srácok újságírójának és a Jobbik jelenlegi elnökének konfliktusa még 2019 elejéig nyúlik vissza, amikor Ambrózy Áronnak távoznia kellett – Vésey-Kovács Lászlóval és Megadja Gáborral, a műsor mostani szereplőivel egyetemben – az Echo TV Keménymag című műsorából, mert „jákobozták” Jakab Pétert, amiért antiszemitizmussal vádolták meg őket.

Egy évvel később Jakab a Jobbik elnöke lett, majd tavaly év végén bevitte a pártot az ellenzéki összefogásba, ezzel együtt pedig rendre elhárítja a Jobbik szélsőjobboldali múltjával kapcsolatos kérdéseket.

Az Azonnalinak például március elején úgy fogalmazott, hogy „a Jobbik soha nem volt szélsőjobboldali párt, csak megtűrt vállalhatatlan, szélsőjobboldali személyeket.” Pár nappal később Juszt László műsorában is megerősítette a fentieket, majd kiosztotta az őt bíráló Ronald Laudert, a Zsidó Világszövetség elnökét, aki szerint „bár néhány jobbikos politikus bocsánatot kért korábbi kijelentései miatt, a párt, múltját megtagadva, nem képes megújulni”.

A halálkufár újságírókra van legkevésbé szükség a COVID-osztályokon

Egy igazán polgári adással üdvözöljük az MDF alumnit! VV Zsolti kanapéja az a közéletnek, ami Elton John zongorája a zeneművészetnek: ott születik a legtöbb …

Példaként felhozta a borsodi időközi választást, ahol „annak ellenére, hogy a Jobbik szövetségre lépett a baloldali pártokkal, egyik közös jelöltjük egy Borsod-Abaúj-­Zemplén megyei időközi választáson »Judapestnek« nevezte Budapestet, és az országba látogató zsidó »idegenek« nagy száma miatt panaszkodott”. Lauder visszaidézi azt is, hogy a mélyen tisztelt rabbijaik sírját látogató haszid zsidó turistákra célzott Bíró, „amikor azt írta: »A kutyám majd megveszik, amikor a ‘tetűcsúszdások’ elmennek a ház előtt.«”

Jakab azt válaszolta Laudernek:

szerinte nem a régi Jobbik, hanem Pócs János idézi fel „a történelem legsötétebb időit”.

A Jobbik és az antiszemitizmus kapcsolata a pénteki Elszabadult Hajóágyú című műsorban is szóba került.

„Egy olyan párt elnökével szemben követtél el antiszemita beszédet, akik annak idején kitettek egy embert, mert kiderült, hogy zsidó, aminek az elnöke azt mondta, hogy ha kiderülne róla, hogy zsidó, akkor lemondana” – idézte fel a két évvel ezelőtti eseményeket Megadja Ambrózynak.

„Miért lenne zsidó a Jakab? Mert azt mondta? Aha, és még sosem hazudott!” – tért vissza a Jobbik elnökére Ambrózy, majd mikor megkérték, hogy hanyagolja a témát, egy versenyre is kihívta a Jobbik elnökét.

„Egy versenyre kihívom: ki szerez hamarabb izraeli útlevelet?” – mondta az újságíró, majd megerősítette, hogy él a felhívás, és hozzátette: ha Jakab vállalja a kihívást, elmehetnek izraeli útlevelet szerezni.

A kapcsolódó videót ide kattintva tekintheti meg (az említett jelenet a 25. perctől látható).

Ambrózy Áron, a Pesti Srácok szerzője korábban is vállalta zsidó felmenőit.

Jakab Péter és az antiszemita új múlt

Jakab Péter interjúval indította a tavaszt, melyben igencsak vállalhatatlan kijelentéseket tett. Gyenge Dániel írása.