Orbán: Magyarország, Olaszország és Lengyelország közösen tervezi a jövőt

A kereszténydemokratáknak jelenleg nincs megfelelő képviseletük Európában, azért dolgozunk, hogy legyen hangjuk, képviseletük és súlyuk az európai politikában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten.

A kormányfő, a Fidesz elnöke Matteo Salvinival, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel egyeztetett. Ezután úgy nyilatkozott, hogy tisztázták a nemzetük szempontjából legfontosabb kérdéseket, és nincs egyetlen téma sem, amelyben ne tudnának egyetértést kialakítani, a nemzetük érdekei egy ponton sem állnak szemben egymással.

Közölte: megállapodtak, hogy részt vesznek az Európa jövőjéről folytatott vitában, és a következő hetekben programot állítanak fel arról, hogy miként fogják ezt megtenni. Ez a vita jó lehetőség lesz, hogy az értékeiket Európában megismertessék és megerősítsék – vélekedett.

A miniszterelnök kifejtette: azért találkoztak most, mert a Fidesz úgy döntött, elhagyja az Európai Néppártot (EPP), és most közösen tervezik meg a jövőt, beszélnek Európa jövőjéről.

Matteo Salvini megfogalmazása szerint európai reneszánszt akarnak, ennek érdekében dolgoznak együtt a jövőben.

Sokat beszéltek a közös értékeikről, az atlantista elkötelezettségen túl ilyen a szabadság, a méltóság, a kereszténység, a család és a nemzeti szuverenitás értéke – sorolta. Hozzátette: emellett nemet mondanak a brüsszeli európai birodalomra, a kommunizmusra, az illegális migrációra és az antiszemitizmusra.

Elmondta, hogy véget akarnak vetni annak a nevetséges politikai gyakorlatnak, amely szerint a jobboldalnak mindig csak széle van, a baloldalnak meg csak közepe.

Orbán Viktor Magyarország egyik leghűségesebb barátjaként írta le Mateusz Morawieckit, Matteo Salvinit pedig hősnek nevezte, amiért az olasz kormány tagjaként bebizonyította, hogy lehetséges megállítani az illegális migrációt a tengeren.

Arról is beszélt, hogy jelenleg minden nemzetközi megbeszélésen az első helyen a járvány áll, és most is megosztották a tapasztalatokat, továbbá sürgették az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a vakcinabeszerzést, amely az előfeltétele a járvány megfékezésének.

Borítókép:MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán: Komoly az esélye, hogy szabad nyarunk lesz

Orbán Viktor azt is közölte: reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulnak az óvodák, iskolák, középiskolák.