Három brit tanárt függesztettek fel egy Mohamed-karikatúra miatt

Múlt héten muszlim férfiak tüntettek az iskola előtt a karikatúra miatt, akiket a szigorú gyülekezési korlátozások ellenére nem oszlattak fel a rendőrök. 

Felháborodást okozott az Egyesült Királyságban, hogy a múlt héten felfüggesztették a Batley Grammer School egyik tanárát, miután megmutatta a diákjainak a híres dán Mohamed-karikatúrát, amin az iszlám vallás alapítójának a turbánjából egy kanóc lóg ki – írja a Daily Mail. 

Az iskolánál az esetet követően muszlim férfiak tüntettek a „blaszfémia” ellen. A tanár támogatására több mint 50 ezer aláírás gyűlt össze, aki néhány napja elmondta, hogy sok fenyegetést kap, és félti a saját maga és a családja életét.

A hírek szerint az iskola további két tanárt felfüggesztett, miután a nyomozás során kiderült, hogy tudtak kollégájuk szándékáról.

Annak ellenére, hogy a brit közélet támogatását fejezte ki a tanár iránt, az iskola igazgatója bocsánatot kért a karikatúra miatt.

A tanár ellen egy diák panaszkodott a szüleinek, akik aztán más muszlim szülőkkel közösen tiltakoztak. A tanár a blaszfémia példájaként mutatta meg a diákoknak a rajzot.

A húszas évei végén járó négygyermekes férfit nem nevezte meg az iskola, és a tanár feleségével együtt elbújt a nyilvánosság elől. Az iskola megpróbálta eltitkolni a másik két tanár felfüggesztését.

A francia Samuel Paty meggyilkolása miatt az ügy nagy sajtónyilvánosságot kapott. Az iskola elővigyázatosságból eltávolította az összes tanár nevét a honlapjukról.

A tanár édesapja azt nyilatkozta a brit lapnak, hogy a fia teljesen összeroppant, állandóan sír, fél attól, hogy megölik, mint Patyt. Azt is elmondta, hogy a fia biztos benne, hogy nem térhet vissza az iskolába, de valószínűleg a városból is el kell költöznie.

Egyik diákjának hazugsága miatt fejezhették le a francia tanárt

A muszlim diáklány egy francia lap információi szerint a nyomozóknak elárulta, hogy nem is volt jelen azon az órán, ahol Samuel Paty állítólag Mohamedet gyalázta.