A hárédi világ vezető rabbija szerint jobb a koalíció az arabokkal, mint a baloldallal

Chaim Kanievsky rabbi szerint még az arab pártokkal is könnyebb megvédeni a zsidó értékeket, mint a baloldallal – írja az Israel Hayom.

A hárédi világ vezető rabbija arról beszélt csütörtökön, hogy inkább az arab pártokkal kellene kormánykoalíciót kötni, mint a baloldallal, mert így jobban lehet védeni a zsidó hagyományt.

Kijelentése annak kapcsán született, hogy az izraeli választásokon ismét patthelyzet született. Lényegében Kanievsky rabbi elfogadta egy jobboldali-vallásos kormány lehetőségét, melyet az arab Rá’ám párt támogat.

Kanievsky rabbi szerint a baloldali blokkal szemben az arab politikusok nem akarnak „mindenkit szekulárissá változtatni”, és kiemelte, hogy a vallásos Kneszet-tagoknak könnyebb lesz velük együttműködni, mert hasonló elveket vallanak vallás, család és katonai sorozás kapcsán.

A kijelentés idején került nyilvánosságra a Rá’ám vezetőjének, Manszur Abbásznak üzenete az izraeli társadalom felé, mely nagyobb együttműködést kért az izraeli zsidó és arab közönség között.

A 12-es csatorna által közölt idézet kapcsán vita alakult ki, tekintve a rabbi idős korát, állapotát és a tényt, hogy az utóbbi években kevéssé nyilatkozott.

Másfél év után először látogatott el a Siratófalhoz a háredi világ vezető rabbija

Chaim Kanievsky rabbi a koronavírus megjelenése óta nem járt a szent helyen.