Telefonon tárgyalt az orosz és az amerikai vezérkari főnök

Washingtoni kezdeményezésre telefonon tárgyalt egymással Gennagyij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, védelmi miniszterhelyettes és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai katonai tárca szerint a felek „kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket” vitattak meg, washingtoni kezdeményezésre. Az orosz fél további részletekbe nem bocsátkozott.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet szerdán az orosz parlament felsőháza külügyi és védelmi bizottsága együttes ülésén azt hangoztatta, hogy

nem várható javulás az orosz-amerikai viszonyban, és hogy Moszkva nem észlel Washington részéről hajlandóságot a felhalmozódott problémák megoldására.

Antonovot konzultációra hívta vissza az orosz külügyminisztérium miután Biden az ABC amerikai televíziónak nyilatkozva március 16-án azt mondta, Oroszország „megfizeti az árát” annak, hogy szerinte megkísérelt beavatkozni az egyesült államokbeli elnökválasztásba. Az amerikai államfő az interjúban emellett igennel felelt arra a kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint.

„Ha lesz is valamilyen változás Washington álláspontjában Oroszország vonatkozásában, az nem lényegi, hanem árnyalati lesz” – hangoztatta a diplomata, aki március 21-én tért vissza az állomáshelyére.

„A rendszerszerű feltartóztatás az amerikai politika alfája és omegája” – mondta.

A nagykövet ugyanakkor megállapította, hogy a komoly nézetkülönbségek ellenére vannak olyan területek, amelyeken lehetséges és szükséges a Moszkva és Washington közötti együttműködés. Úgy vélte, hasznos lenne, ha két fél első lépésként helyreállítaná a kommunikáció mechanizmusait.

Antonov szerint egyelőre korai azt latolgatni, hogy mikor tér vissza állomáshelyére. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán azt mondta, hogy a nagykövet fogadása egyelőre nem szerepel Vlagyimir Putyin elnök napirendjén.

A diplomata a TASZSZ-nak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy Moszkvának ugyanolyan mértékben van szüksége jó és pragmatikus kapcsolatokra, mint Washingtonnak. Hozzátette, hogy az orosz és az amerikai arzenálban van a világ nukleáris fegyvereinek 90 százaléka, ezért a két ország köteles tárgyani a világ sorsáról és biztonságáról.

Oroszország szerint Washington lehetőséget szalasztott el az orosz-amerikai kapcsolatok javítására

Amikor Biden nem volt hajlandó online tárgyalni Putyinnal.