Kormányalakítást sürget Hezbollah Libanonban

Szerdai televíziós beszédében Haszan Naszralláh, a libanoni síita terrorszervezet vezetője úgy fogalmazott: ideje, hogy a politikusok félretegyék követeléseiket, és lehetővé tegyék egy új kormány megalakítását, amely kihúzhatja az országot a példa nélküli pénzügyi válságból.

„Mindenkinek be kell látnia, hogy az ország kifutott az időből”

— mondta az Irán támogatását élvező szervezet vezetője. Kijelentette: „komoly, közös erőfeszítéseket” tettek az elmúlt napokban a kormányalakítási tárgyalásokat hónapok óta akadályozó politikai patthelyzet feloldása érdekében.

Michel Aun államfő októberben Szaad Haríri volt miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással, ám a tárgyalások kudarcba fulladtak. Elemzők ezt részben az Aun és Haríri közt feszülő ellentéttel magyarázzák, és rámutatnak arra, hogy a libanoni politikai élet súlyos megosztottsága tovább mélyíti a válságot.

Haríri azzal vádolja Aunt, hogy megpróbál beleszólni a kabinet összetételébe annak érdekében, hogy vétójoghoz jusson, míg az elnök azzal vádolja Harírit, hogy többséget akar szerezni magának és szövetségeseinek. Az Aunnal szövetséges Hezbollah kormányalakítást sürget.

Libanon 2019 óta súlyos gazdasági és pénzügyi válságban van, a libanoni font értéke rövid idő alatt hatalmasat zuhant, a bankok pedig korlátozzák a valuta felvételét és a külföldi banki átutalásokat. Elemzők szerint az 1975-1990-es polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet.

Lavrov fogadta a Hezbollah parlamenti frakcióvezetőjét

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter fogadta Mohammed Raadot, a libanoni Hezbollah síita terrorszerv politikai szárnyának parlamenti frakcióvezetőjét.