Ez történt peszách alatt

Kevesebb korlátozás Izraelben, találkozott Lapid és Gantz, lezuhant cseh-zsidó milliárdos, elhunyt Obama nagyanyja és véget ért a „szuezi válság”. Mivel lapunk csupán előre időzített cikkeket közölt peszách alatt, az alábbiakban összefoglaljuk az elmúlt három nap főbb világpolitikai híreit.

Csekély korlátozással ünnepelhetik meg pészah ünnepét Izraelben

Csekély korlátozással ünnepelhetik meg pészah ünnepét Izraelben, a szombat esti széder estén a koronavírus-járvány miatti szabályozás értelmében a családok húsz főig körülülhetik az asztalokat – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szombaton az MTI szerint.

Idén a sikeres oltási kampány nyomán már zárt helyen húsz, a szabad ég alatt felállított asztaloknál pedig akár ötven ember is együtt vacsorázhat pészah kezdetén, a széder estén, ismét együtt emlékezhetnek a zsidó vallási hagyomány szerint az egyiptomi rabszolgaságból való megszabadulásra.

Tavaly a több generációs nagycsaládoknak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében még tilos volt együtt ünnepelni, a nagyszülők csak az internetes alkalmazásokon találkozhattak unokáikkal.

Sokan az újra megnyitott szállodákban gyűlnek össze a közös széder estékre, az éttermek a teljes kapacitás felével működhetnek a továbbra is érvényes járványügyi előírások betartásával. A székeket és az asztalokat egymástól legalább két méterre helyezik el, s a vendégek csakis oltottak, felgyógyultak vagy frissen teszteltek lehetnek.

Az utóbbi napokban valósággal megrohamozták a boltokat és bevásárlóközpontokat, rekord méretű vásárlásokat jeleztek a hitelkártyákat működtető vállalatok. Márciusban több hónapos szünet után teljesen megnyitották a kereskedelmet, és ismét vehettek ruhákat, tartós fogyasztási cikkeket és ünnepi ajándékokat maguknak és egymásnak az izraeliek.

Az egyhetes ünnepen zárva tartanak az izraeli állami hivatalok, az oktatási intézményekben tavaszi szünet van, az ország lakói tömegesen kirándulni és üdülni indulnak a már nyárias melegben.

Ezen a héten a kóser, a zsidó vallási előírásokat betartó vendéglőkben és kávéházakban nem adnak kenyeret és más, erjesztéssel vagy kovásszal készült ételt. Helyette a hagyomány szerint az egyiptomi kivonulás idején, menekülés közben, a sivatagban sütött kovásztalan kenyeret, maceszt szolgálnak fel.

A gazdaság szinte teljes megnyitásával ismét látogathatók a nemzeti parkok és a kirándulóhelyek, s a következő héten várhatóan több százezren vonulnak ki a természetbe az elmúlt év többszöri bezártsága után.

Péntek délután az átmeneti kormány miniszterei megszavazták az Egyiptom felé vezető határállomás megnyitását Eilat mellett, Tabánál, ahonnan első lépésként naponta 300-an utazhatnak el a szomszédos Sinai-félszigetre – a már legalább két hete második oltásukon is túlesett személyek és a koronavírus-járványból igazoltan felgyógyultak.

Izrael világelső az országban élők beoltottságában: a mintegy három hónapja elkezdődött oltási kampány során eddig 4 700 957 ember, a lakosság 50,55 százaléka kapta meg már a második dózist is a Pfizer/BioNTech oltóanyagából az egészségügyi minisztérium adatközlése szerint.

5 216 801 embert, a lakosság 56,1 százalékát már legalább egyszer beoltották, de a közösségi immunitáshoz szükséges legalább 70-80 százalékot Izraelben a magas gyerekszám miatt csak akkor tudják elérni, ha befejeződik az oltóanyag tesztelése a gyermekeknél, és megkezdhetik a 16 év alattiak oltását is.

A járványt már a jelenlegi oltási aránnyal is sikerült megfékezni, folyamatosan csökken a koronavírus fertőzöttek és a betegek száma, de továbbra is érvényesek a járványügyi korlátozások, elsősorban a kötelező maszkviselés és az emberek kölcsönös kétméteres távolságtartása.

Először találkozott Lapid és Gantz a szakítás óta

Jáir Lapid, a Jes Atid párt elnöke vasárnap megbeszéléseket folytatott a Kék-Fehér vezetőjével, Beni Gantz védelmi miniszterrel. Lapid korábban a nap folyamán találkozott Manszúr Abbásszal, az arab Ra’am vezetőjével is – írja az Ujkelet.live.

Gantz és Lapiddal a szétválás óta vasárnap beszéltek először, azonban Gantz a találkozó után nem foglalt állást, hogy szándékában áll-e a Jes Atid vezetőjét miniszterelnöknek ajánlani.

Ez, valamint a kettő közötti személyes ellenségeskedés lehetővé teszi Gantz számára, hogy a következő napokban manőverezzen Lapid, vagy a Jamina elnök, Naftali Bennettnek vagy Netanjahu volt szövetségese, Gideon Szá’ár (Új Remény) ajánlása között, feltéve, hogy ez utóbbi kettő megállapodik egy közös tengelyben az anti-Netanjahu blokkon belül.

Lezuhant a cseh-zsidó milliárdos

Szombaton lezuhant egy síelőket szállító helikopter Alaszkában, és az áldozatok között lehet Petr Kellner is, aki a Forbes szerint Csehország egyik leggazdagabb embere. A New York Times azt írja, hogy Kellner is rajta volt azon az Airbus AS350 B3 típusú helikopteren, amelyik a Knik-gleccserre zuhant – írja a Telex.

Kellner zsidó származású volt. Vagyonát a Forbes nemrég 17,5 milliárd dollárra mérte, ezzel a 68. legtehetősebb vállalkozó volt a világon.

Elhunyt Obama nagyanja

Sarah Obama hétfőn hunyt el a Kenya nyugati részén fekvő Kisumu városában – írja a BBC alapján a Mandiner. A család szóvivője szerint a nő az elmúlt egy hétben rosszul volt, de nem fertőződött meg a koronavírussal.

Hiányzik már Trump?

Egy esküvőn szólalt fel a volt amerikai elnök, beszédében nem kímélte Joe Bident – írja a Mandiner.

Donald Trump a floridai rezidenciáján tartott esküvőn szólalt fel, erről a TMZ közölt felvételeket. Felszólalásában többször is kritizálta Joe Bident a mexikói határon kialakult helyzet miatt. Kiemelte: több ezer ember indult meg Dél-Amerikából az Egyesült Államok felé, mint fogalmazott, „humanitárius katasztrófával nézünk szembe”.

Feltette a kérdést: „Hiányzom már nektek?”

Véget ért a „szuezi válság”

Újra megindulhat a forgalom a Szuezi-csatornán, miután a mentőegységek kiszabadították az Ever Given nevű óriási teherhajót. A világ egyik legnagyobb, közel húszezer konténert szállító járműve múlt kedden fordult keresztbe, ezzel blokkolva a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalát – írja a Euronews.

Az utolsó európai ország is megkapta a vakcinákat

Koszovó megkapta az első koronavírus elleni vakcinákat a COVAX keretein belül.

A hatóságok tájékoztatása szerint 24 ezer adag AstraZeneca-oltóanyag érkezett Koszovóba, így Európában utolsóként ők is megkezdhetik az oltási programot – írja az Euronews alapján a Mandiner.

Az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke Törökországba látogat

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke április 6-án Törökországba látogat, hogy találkozzanak Recep Tayyip Erdogan török elnökkel – tájékoztatott Barend Leyts, az Európai Tanács elnöke szóvivője Twitter-üzenetben hétfőn az MTI szerint.

Charles Michel az EU-tagországok vezetőinek csütörtökön tartott csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy elképzelhető, hogy a jövő hónapban Törökországba látogat.

Törökországnak a földközi-tengeri földgázkitermelés miatt feszült lett a viszonya Görögországgal és Ciprussal. Ezzel összefüggésben Michel reményét fejezte ki, hogy Ankara előremutató lépéseket tesz a konfliktus rendezésére, így az EU kapcsolata javulhat és kiszámíthatóvá válhat vele. Az EU ugyanakkor óvatos marad a javuló viszonyt illetően, ugyanis ennek megőrzéséhez Ankarának tartania kell magát a közelmúltban gyakorolt „mérsékeltebb magatartásához” – mondta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU Törökországgal fennálló kapcsolatáról csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az EU nyitott a párbeszéd folytatására, viszont az ankarai vezetésnek tartózkodnia kell az egyoldalú fellépésektől és mindenfajta provokációtól.

A török külügyminisztérium pénteken üdvözölte, hogy az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat az Ankara és Brüsszel közötti pozitív kapcsolatok szükségességét hangsúlyozta. A tárca a Földközi-tengeren végzett török próbafúrások európai megítéléséről szólva ugyanakkor azt nehezményezte, hogy „néhány tagország szűklátókörű állításainak hatására” egyoldalú a török-uniós viszony megközelítése.

Hangsúlyozták: a kölcsönös érdekek alapján kívánják fejleszteni a kapcsolatokat, ám a pozitív napirendet alapul véve joggal várnak el konkrét és konstruktív lépéseket az Európai Uniótól.

Az Európai Unió 2019 őszén hozott létre szankciós keretrendszert Törökország ellen, amelyet a Földközi-tenger keleti térségében végzett és az EU által jogellenesnek tartott, tenger alatti földgázmezők után kutató fúrási tevékenységre válaszul fogadtak el az uniós tagországok.

Az Európai Unió több ízben erősítette meg szolidaritását Ciprussal, és emlékeztetett az ország szuverenitásának és jogainak tiszteletben tartására a nemzetközi joggal összhangban.

Oroszország és Kína elleni, többfrontos háborúra gyakorol az amerikai haderő

Nagyszabású, globális hadgyakorlatot készül végrehajtani az Egyesült Államok hadereje. Elsősorban arra akarnak felkészülni, hogy kell Oroszország és Kína váratlan, több fronton fellépő katonai agressziójára válaszolni – írja a Portfolio.

Szupermutánstól tartanak Németországban

Erősödik a koronavírus-vakcináknak ellenálló vírusváltozatok megjelenésének veszélye, ha a napi új fertőződések számának gyors emelkedése mellett halad előre az oltási kampány – mondta a német kancelláriaminiszter egy vasárnapi lapinterjúban az Index szerint.

Helge Braun a Bild am Sonntagnak adott interjúban kifejtette, hogy ha az oltási kampánnyal párhuzamosan ismét sebesen emelkedik a fertőződések száma, erősödik a veszély, hogy a következő vírusmutáció immunis lesz az oltóanyagra.

Öngyilkos merénylő robbantott egy indonéziai katolikus templomban

Vélhetőleg öngyilkos merénylet történt az indonéziai Makassar egyik katolikus templománál vasárnap, többen megsebesültek – közölte a helyi rendőrség és egy szemtanú az Index szerint.

Ez történt sábát alatt

Egymásnak feszülő Kína és Amerika, lelőtt palesztin és csalódott Erdogan, 100 millió amerikai oltás és perzsa újév.