Szomorú évforduló – 20 éve lőtte le egy palesztin terrorista Salhevet Paszt

A polgári naptár szerint napra pontosan húsz éve, 2001. március 26-án lőtte le egy palesztin mesterlövész a 10 hónapos Salhevet Paszt.

2001. március 26-án délután Salhevetet szülei babakocsiban tolták Hebron Avraham Avinu negyedében, amikor egy palesztin terrorista mesterlövész a szemben lévő dombról, az Abu Sneinah negyedről tüzet nyitott.

Mire az édesanyja felkapta a csecsemőt, már halott volt. A mesterlövész golyója a fején találta el Salhevetet, de a mesterlövész a kislány apját, Jicak Paszt is meglőtte, súlyos sérüléseket okozva.

A sajtó szerint éppen sokan tartózkodtak a játszótéren, mivel a homokozóba ekkor hoztak új homokot.

A gyilkosság a második intifáda során történt, és széles körű felháborodást okozott Izraelben.

Az áldozat és sírja Izraelben.

Ariel Saron miniszterelnök együttérzését fejezte ki a Pasz családdal és a Palesztin Hatóságot nevezte meg felelősként.

A Palesztin Hatóság először letartóztatta az elkövetőt, Mahmud Amrut, a Tanzim terrorcsoport – a Fatah „katonai szárnya” – tagját, majd elengedte.

2002 decemberében a Sin Bet elkapta a tettest, és 2004-ben háromszoros életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy katonai bíróság.

A nyomozás arra jutott, hogy a tettes direkt célzott a csecsemőre.

A bíróság ítéletében erős szavakkal ítélte el a tettet:

„A lelőtt csecsemő képe az asztalunkon hever, beleivódott az elménkbe és nem hagy nyugodni. Nem tudjuk megérteni és nem tudjuk elfogadni a felfoghatatlan könnyedséget, amivel a gyilkos úgy döntött, hogy bántja ezt a védtelen embert (…) Nem látunk mást, mint a gyűlölet, a vér és a gyász képét. Nem fogadjuk el ezt a képet és minden meg kell tennünk, hogy elítéljük azt.”

A történet szomorú folytatása, hogy Jicak Pasz, az áldozat apja később a Bat Ayin zsidó milíciához csatlakozott, mely fel akart robbantani egy palesztin iskolát, s ezért két év börtönbüntetést kapott.

Az Associated Press úgy számolt be az incindensről, hogy „egy zsidó csecsemő elhunyt Ciszjordániában.” Ezt többen kritizálták, mivel elbagatellizálta a gyilkosságot.

A gyilkosság megítélésére jellemző, hogy még a Palesztin Hatóság rádiója is inkább letagadta azt, és azt állította, hogy a gyermeket saját anyja ölte meg.

Salhevet emlékére dalokat is írtak Izraelben.

Szomorú évforduló: tíz éve mészárolták le palesztin terroristák a Fogel-családot

Napra pontosan tíz éve mészárolta le két palesztin terrorista a Fogel-családot Itamar településen.