„El lehet-e mozdítani Bident, ha kiderül, hogy nincs megfelelő állapotban?”

„Azok, akik Donald Trump esetében cikkek sorát írták arról, hogy gyanúra ad okot az elnök egészségügyi állapota, most figyelmen kívül hagynak mindent, ami Biden egészségének romlására utal” – írja Francis Pike a Spectator magazin amerikai kiadásában. 

„Idegi problémája lehet Donald Trumpnak?” Tette fel a kérdést az Atlantic magazin 2018-ban, amelyben dr. Hamblin azt elemezte, hogy milyen jelek utalnak az akkori elnök romló egészségügyi állapotára. Ennek ellenére miközben a járvány miatt Biden a saját pincéjéből kampányolt, addig Trump nagygyűléseket tartott a szavazóinak – írja Pike.

„Mikor Bident engedték szerepelni, gyakran hibázott. Egy alkalommal beszéd közben azt is elfelejtette, hogy melyik államban van. Megdöbbentő módon a demokraták által dominált amerikai média mélyen hallgatott Biden romló egészségéről”

– állítja a szerző.

Pike megjegyzi, hogy a választás óta már több demokrata kommentátor is megkérdőjelezte Biden egészségi állapotát, de dr. Hamblin egyelőre nem írt hosszas elemzést arról, hogy vajon tényleg kognitív zavarai vannak-e a hetvennyolc éves elnöknek.

Joe Biden trips three times while boarding Air Force One

US President Joe Biden has been filmed stumbling over three times as he boards the Air Force One.Biden was climbing up the stairs of the Presidential aircraf…

„Egyetlen normális ember sem akarhatja azt, hogy Bidenről kiderüljön, hogy szenilis. De muszáj szembenézni a tényekkel. Az elmúlt hetekben az elnöknek több inkoherens pillanata akadt, nőnapon elfejtette a saját védelmi minisztere nevét és munkahelyét (Pentagon). Mikor elhagyta a pulpitust úgy nézett ki, mint aki eltévedt. Egy másik alkalommal egy előre megírt szöveg olvasása közben Harris elnöknek nevezte az alelnököt. Majd az élet túlszárnyalt minden karikatúrát, és háromszor hasra esett, mikor felment az elnöki gép lépcsőjén. Ezeket már nem lehet Biden baki hajlamára kenni”

– jelenti ki a publicista.

A szerző leírja, hogy annak ellenére, hogy a Fehér Ház azt állítja, hogy az elnök kitűnő egészségnek örvend, mind demokrata, mind republikánus körökben megkérdőjelezik ezt. A kampány alatt saját demokrata ellenfelei alkalmatlannak nyilvánították. Bernie Sanders szavazói pedig a Twittert ellepték a Hol van Joe? hashtaggel.

Julián Castro a demokrata vitán 2019-ben Biden memóriáját kritizálta: 

Castro questions Biden’s memory during third Democrat debate

In one of the sharpest skirmishes of the evening, former housing and urban development secretary Julián Castro alluded to voter concerns about former vice-pr…

A szerző leírja, hogy a hír már elérte a nemzetközi vezetőket is, hiszen Vlagyimir Putyin is gúnyolódott Biden egészségével kapcsolatban. Múlt héten Biden mindenkit meglepett, mikor gyilkosnak nevezte az orosz elnököt. Pike szerint, ha Trump ilyet mondott volna elszabadult őrültnek bélyegezték volna. Putyin jó egészséget kívánt az elnöknek és nyilvános megbeszélésre invitálta.

„Aki közelről figyeli Biden megnyilvánulásait, abban biztosan felmerül, hogy valami nincs rendben a szabad világ vezetőjével. A kérdés csak az, hogy meddig fog tartani ez a színjáték?”

Az egyetlen módja egy elnök elmozdításának az impeachmenten kívül az 25-ik kiegészítés negyedik cikkelyében található. Azonban ezt a lehetőségét még soha nem használták fel. A cikkely megfogalmazása ugyanis meglehetősen homályos, elvileg a kabinetnek lehetősége van elmozdítani az elnököt, ha az nem tudja betölteni a pozícióját.

Michael Wolff leleplező könyvében arról írt, hogy a fehér házi dolgozók mindig azt mondogatták Trumppal kapcsolatban, hogy „nem vagyunk még a 25-ös kiegészítés szintjén.” A szerző szerint könnyen lehet, hogy ez a mondat ma is elhangzik az elnök háta mögött. Pike szerint Harris nem hátrálhat ki Biden mögül, mivel az elnök népszerűsége folyamatosan nő.

„A negyedik cikkely hosszadalmas procedúra. Írni kell egy nyilatkozatot a Kongresszusnak a helyzetről, amelynek 2 napja van összegyűlni, majd 21 napja van arra, hogy szavazzon az elnök mentális egészségéről. Kétharmados többségre van szükség ahhoz, hogy az elnököt eltávolítsák. A procedúra tehát egy hónapig tart, és közben azt is el kell dönteni, hogy ki hozza a fontos döntéseket” – írja Pike.

A szerző szerint a demokrata hierarchia dönthet úgy, hogy Nancy Pelosi, Kamala Harris, és Antony Blinken megfelelő arra, hogy Biden mögött triumvirátusként működjön, és könnyen előfordulhat, hogy már most is ez történik.

Pike azt is felveti, hogy akár Biden felesége is átveheti a háttérben az irányítást, ami már előfordult az amerikai történelemben.

„Miután Woodrow Wilson 1918 novemberében hazatért Párizsból agyvérzést szenvedett, és mandátumának hátralevő idejében felesége Edith irányította az Egyesült Államokat. Sokan szeretik őt tekinteni Amerika első női elnökének” – zárja a szerző.

Borítókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Biden véletlenül elnöknek nevezte Kamala Harrist

Az idén 79 éves elnök nem javította ki a félreszólást.