A Biden-kormány 15 millió dollár segélyt ad a palesztinoknak

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete csütörtökön bejelentette, hogy Washington újraindítja a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatást, amelyet Donald Trump  leállított.

A nagykövet elmondta, hogy az Egyesült Államok 15 millió dollárt fog küldeni a Palesztin Hatóság és a Gázai övezet kiszolgáltatott közösségeinek a koronavírussal kapcsolatos ügyek támogatására – írja az Ujkelet.live a Ynetre hivatkozva.

„Biden elnök visszaállítja az amerikai segítségnyújtó programokat, amelyek támogatják a palesztin nép gazdasági fejlődését és humanitárius segítségnyújtását”- mondta Thomas-Greenfield az ENSZ Biztonsági Tanácsában a közel-keleti helyzetről tartott tájékoztatón.

„Ez a sürgős, szükséges segítség a palesztin nép iránti megújult elkötelezettségünk egyik része” – tette hozzá.

„A segély segítséget nyújt a rászoruló palesztinok számára, ami nagyobb stabilitást és biztonságot jelent mind az izraeliek, mind a palesztinok számára. Ez összhangban áll érdekeinkkel és értékeinkkel, és összhangban áll a világjárvány és az élelmiszer-bizonytalanság világszerte történő felszámolására tett erőfeszítéseinkkel.”

Thomas-Greenfield azt is elmondta, hogy a Biden-kormány„különösen aggódik amiatt, hogy a járvány komoly terhet rótt a palesztinok gazdasági és humanitárius szükségleteire egyaránt”.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „Az Egyesült Államok továbbra is kitartóan ki fog állni Izrael mellett, különösen akkor, ha igazságtalanul kiemelik a nemzetközi szervezetekben egyoldalú határozatok és intézkedések formájában”-, utalva arra, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság nemrégiben nyomozást indított Izrael ellen az általa elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények miatt Júdea és Szamáriában és a Gázai övezetben.

Biden lemondott a közel-keleti békéről

Az új adminisztráció már egy héttel a beiktatás után elkezdte aláásni az Ábrahám-egyezményeket azzal, hogy eltávolította az amerikai alapokat.