Mi lehet a kiút a patthelyzetből?

A Jerusalem Post áttekintette a lehetséges koalíciókat, melyek az új izraeli kormányt alkotják.

Natanjahu, jobboldal és a Ráám párt:

Ez a formáció 64 mandátumot hozhat, melyből 52 a Likud, a Sász, az Egyesült Tóra Judaizmus és 7 Jáminá párttól és 5 a Ráám iszlamista arab párttól érkezhet. E formáció valószínűsége elég magas annak ellenére, hogy a Vallásos Cionisták nevű pártszövetség egyik vezetője, Itámár Ben Gvir nemigen csatlakozna arab pártot magába foglaló kormányba.

Netanjahu ellenesek és a Ráám párt:

A Netanjahu ellenes blokk 61 mandátumot tudhatna így magáénak, melyből 56 a Jes Átid, a Kék-Fehér, az Új Remény, a Jiszráel Béténu, a Munkapárt, az Egyesült Arab Lista és a Merec, míg 5 a Ráám párttól érkezne. Szakértők cseppet sem tartják kizártnak ezt a lehetőséget.

Netanjahu ellenes blokk és a Jáminá:

Ha Naftali Bennett pártja a Netanjahu ellenesekhez csatlakozik, azok megszabadulhatnának az Egyesült Arab Lista párttól. 50 mandátum a Jes Átid, a Kék-Fehér, a Jiszrael Béténu, a Munkapárt, az Új Remény és a Merec pártoktól jönne, ehhez adódna a Jáminá 7 és a Ráám 5 mandátuma. E formáció lehetősége alacsony

Az Új Reményből beállnak a Likud mellé:

Bár az Új Remény vezető Gideon Száár és a párt második embere Zev Elkin túlságosan összerúgták a port Netanjahuval, a párt harmadik meghatározó figurája, Sharren Haskel nem. Ha néhányan visszavándorolnak a Likudba az Új Reményből, azzal Netanjahu értékes mandátumokat szerezhet. Ennek lehetősége alacsony.

A Likudból beállnak az Új Remény mögé:

Az előző eshetőség fordítottja valósul meg, ha néhány Netanjahut nemigen szívlelő Likudos átvándorol az Új Remény pártba. Bár vannak a Likudban akik szívesen látnának változást a párt vezetésében, az átvándorlás esélye alacsony.

Ötödik választások:

Ha semelyik blokknak nem sikerült kormányt alakítani, Októberben újabb választásokat tarthatnak. Ez azért is lenne mindenképpen elkerülendő Netanjahu részéről, mert a korábban kötött koalíciós megállapodás alapján így Benny Ganz lenne az átmeneti miniszterelnök. A két és fél éven belül ötödik választást mindegyik párt szívesen elkerülné, így ennek valószínűsége alacsony.