Netanjahu nem zárja ki az együttműködést a Ráám arab párttal

Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem zárta ki az iszlamista Ra’am párttal való „parlamenti együttműködést” – közölték a miniszterelnökhöz közeli források szerdán a Kan közszolgálati televízióban – írja a Times of Israel.

A szavazatok több, mint 91%-nak megszámlálásával úgy tűnik, hogy sem Netanyahu jobboldali és vallásos szövetségesei, sem a Likud vezetőjét ellenző blokk nem szerzett többséget a választásokon.

Ráám párt potenciálisan bármelyik felet a többségi 61 mandátum fölé helyezheti, de a jobboldali politikusok, mind a Netanjahu-párti blokkban, mind a Netanjahu-ellenes táborban, korábban kizárták, hogy a koalíció e párt támogatására épüljön, mondván, az anticionista álláspontot képvisel.

Maga Netanjahu egy hete egy interjúban zárta ki, hogy az iszlamista Ráámmal egy koalícióban üljön.

Netanjahu nemrég aggodalmát fejezi ki, hogy Ráám vezetője, Manszúr Abbász támogathatja azokat a jogszabályokat, amelyek megakadályoznák koalíció megalakulását – áll a Kan beszámolójában.

Netanjahu párton belüli ellenfelei viszont annak lehetőségét fontolgatják, hogy a Likudos Jariv Levint tegyék a Kneszet elnökévé, ezzel a parlament napirendje felett az irányítást a miniszterelnökkel szemben álló képviselőnek delegálják. Így a Netanjahu-ellenes blokk törvényhozói olyan jogszabályokat is hozhatnak, amelyek tiltják a büntetőeljárás alatt álló Netanjahu kormányalakítását.

Egy ilyen forgatókönyv azonban csak akkor lehetséges, ha a Netanjahu-ellenes blokk 61 mandátumot nyer a parlamentben, és ha mindannyian támogatnák a törvényjavaslatot.

A Kan jelentésből nem volt világos, hogy Ráám mit nyer a Likuddal való együttműködésből.

Abbász új megközelítést szorgalmazott az izraeli arab politikában, amely lehetővé tenné az arab közösség számára, hogy nagyobb befolyással bírjon a kormány döntéshozatalában, de nem kötelezte el magát egyik blokkhoz sem.

Mivel a Ráám a jelenlegi állás szerint királycsináló lehet, Netanjahunak valamilyen módon együtt kellene működnie vele a többség elérése érdekében, ugyanakkor a Likudon belül is nagy megosztottság  az Abbásszal való esetleges szövetség miatt.

A Ráámmal való együttműködést a nemzeti-vallásos Itamar Ben Gvir is kizárta.

A Ráám párt az izraeli Déli Iszlám Mozgalom politikai szárnya és a Hámászhoz hasonlóan a Muzulmán Testvériség mintájára épült.

Az arab pártok csak egyszer, az 1990-es években vettek részt koalícióban, hogy segítsék a palesztinokkal való oslói megállapodás megkötését. A jelenlegi holtpont olyan együttműködéseket kényszeríthet ki, amelyek nem egészen eddig elképzelhetetlenek voltak.

Míg Izrael arab pártjai 2015 óta a legtöbb választáson az Egyesült Arab Lista nevű tömörülésben egyesültek, a szövetségből február elején kilépett a Ráám, miután az azt vezető Abbász nem zárta ki az együttműködés lehetőségét Netanjahuval.

Kövesse az izraeli választások eseményeit élőben a Neokohn-on: