Rivlin: Az izraelieknek össze kell fogniuk ma, ahogy tették a járvány elleni küzdelemben

Reuven Rivlin, Izrael Állam elnöke a Yneten megjelent levelében intézett üzenetet Izrael polgáraihoz a mai parlamenti választásokhoz kapcsolódóan.

„Egy év telt el a koronavírus-járvány kitörése óta Izraelben. Ez az mindenekelőtt arra hívta fel figyelmünket, hogy mennyire függünk egymástól.

A világjárvány és következményeinek legyőzése megkövetelte tőlünk, hogy együttérzést fejezhessünk ki nemcsak a közvetlen körünkben lévőkkel és a szívünk számára legkedvesebbekkel, hanem a teljesen idegenekkel szemben is.

Az elmúlt évben minden cselekedetünk, minden lépésünk és döntésünk azt követelte, hogy az élet szentségét helyezzük mindenek fölé.

Ez az borzasztó járvány arra emlékeztetett bennünket, hogy jóban és rosszban is kötődünk egymáshoz, és csak az összetartás révén lehet tovább építeni ezt a demokratikus és zsidó államot, amelyet mindannyian hazánknak hívunk.

Számomra ez azelőtt is nyilvánvaló volt, hogy a koronavírus Izraelbe is eljutott. De a világjárvány bekövetkeztével láttam is ennek a reményteljes állításnak a bizonyítékait: azokban a központokban, ahol az önkéntesek és az egészségügyi dolgozók élelmiszer csomagokat készítettek az számára, akiket a járvány leginkább sújt, és nem tudnak elmenni otthonról. A kórházak koronavírus osztályain fekvő betegek magányos tekintetében. Az alacsony jövedelmű háztartásokban élők reményteli mosolyában, akik vadonatúj számítógépeket kaptak adományként, hogy segítsék őket a távoktatásban. A elnyűtt szociális munkások arcán. És természetesen a tanárokkal folytatott beszélgetéseim során, akik éjjel-nappal dolgoztak azért, hogy egyetlen diákot se hagyjanak magukra ebben a zűrös tanévben.

Nem tagadom, az áldott testvériség és összetartozás ilyetén érzését választott tisztségviselőink nemigen mutatták ki az elmúlt évben.

És mégis, Izrael népe az egységet választotta, hogy a világjárvány idején is felelősséget vállaljon egymásért.

Minden nappal csökken a megosztottság társadalmunkban, ez pedig kizárólag a polgároknak köszönhető.

Ezt mindenhol láthatjuk. Az iskolákban, amelyek olyan speciális programokat kínálnak, amelyek célja az egység megteremtése az izraeli társadalom különböző szegmensei között.

A magán és állami vállalkozásokban, akik megértették, hogy a sokszínűség kritikus stratégiai cél, amely közvetlenül befolyásolja nemzeti ellenálló képességünket. Illetve egyetemi rendszerünkben, mely már régen megnyitotta kapuit az izraeli társadalom minden része előtt.

Néhány évvel ezelőtt, egy herzeliai beszéd során figyelmeztető üzenetet küldtem a különböző társadalmi csoportoknak amikor elmondtam, hogy ha valaki nyer, akkor a másik veszít. Azóta megszűnt ez a pusztító játék.

Itt az ideje, hogy megválasztott tisztségviselőink tanuljanak a társadalmi együttműködésből.

Téves játszmáikat a kapcsolatokkal, a partnerséggel, az államisággal, a tisztelettel és a tisztességen alapuló politikával kell felváltani.

Tudom, hogy Izrael népének megunta a vezetőik kéréseinek meghallgatását, mely arra szólítja fel őket, hogy cselekedjenek így vagy úgy. És mégis, még egyszer kérek mindenkit: Menjen el és szavazzon!

Bizonyítsuk be vezetőinknek, hogy Izrael népe hisz országában és annak demokratikus alapjaiban. Szavazzon gyermekeink, unokáink és mindannyiunk jövőéért.

Mosolyország

Izrael a pandémia és a belpolitikai válságok ellenére is a 12. helyen végzett a Gallup boldogság-indexe alapján. Nagy Gabriella jelentése Tel-Avivból.