Lapid szerint Bennett akkor is csatlakozna kormányához, ha mást mond

Az ellenzék vezetője azt nyilatkozta, hogy riválisa, a Jáminá vezetője „zárt ajtók mögött” máshogy beszél. Lapid kitart egy Netanjahu-ellenes kormány alakításának lehetősége mellett „ha sikerül 61 mandátumot megszerezni… és egy erős Jes Átidot létrehozni.”

Hétfőn a Jes Átid vezetője, Jáir Lapid figyelmen kívül hagyta Naftali Bennett fogadalmát, miszerint a Jamina elnöke nem támogatna egy Lapid-vezette kormányt, mondván, hogy ha a Netanjahu-ellenes tömb többséget szerez a választáson, „kormányt alakítunk”.

A KAN közszolgálati csatornának nyilatkozva Lapid azt mondta, hogy

„A televízióban szereplő és a zárt ajtók mögött tárgyaló Bennett viselkedése mindig eltérő.”

A jobboldali Channel 20-nek adott szombati interjúban Bennett elkészített és aláírt egy nyilatkozatot, melyben kijelenti: „Nem fogom engedni, hogy Jáir Lapid miniszterelnök legyen, még rotációs megegyezés keretein belül sem.”

Hétfőn Lapid úgy jósolta, hogy Bennett más hangot ütne meg, ha Netanjahu, és azok a pártok, amelyek a miniszterelnök automatikus támogatása mellett tettek fogadalmat, nem szereznének többséget a 120 fős Knessetben.

„Lezajlanak a választások, kiderülnek az eredményeink és meglátjuk” – mondta Lapid.

„A választások után mindenki asztal köré ül. Ha a Netanjahu-ellenes változás koalíciója megszerez 61 mandátumot és egy erős Jes Átidot tudunk létrehozni, egy héten keresztül tartó kiabálásra és hadakozásra számíthatunk majd, de kormányt alakítva jövünk ki belőle” -ígérte.

Bennett azután tette meg a váratlan lépést, miután a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Netanjahu Likud pártjának támogatottsága erőteljesen megnövekedett, míg jobboldali vetélytársai, Bennett és Gideon Száár támogatottsága csökkenni látszott. A felmérések azt mutatták, hogy a centrista Jes Átid a második legnagyobb párt a Likud után.

A lépés vélhetőleg Netanjahu kampányának üzenetét volt hivatott ellensúlyozni, mely a napokban arra figyelmeztette a jobboldali szavazókat, hogy ha Bennetre vagy Szaárra szavaznak, lényegében Lapid miniszterelnökségét támogatják.

Míg más pártok kizártnak tartják Netanjahu támogatását, Bennett ennek lehetőségét még nem zárta ki, akkor sem, amikor kijelentette, szeretné átvenni Netanjahu miniszterelnök helyét. Többször is említette az elmúlt napokban, hogy egy baloldal-vezette kormányban nem fog részt venni.

Bennett vasárnapi látszólagos pálfordulása politikai riválisainak gúnyolódását váltotta ki.

Szaár azt posztolta a Twitteren, hogy Bennett egyszerűen “nem tudott ellenállni a nyomásnak” amit Netanjahu gyakorolt rá.

“Most már teljesen világos: Bennett pár méterrel a célvonal előtt omlott össze, egyenesen Netanjahu karjaiba”– mondta Szaár.

Múlt héten Netanjahu megpróbált hűségi fogadalmat aláíratni Bennettel, egy péntek reggel, amikor Bennett arra ébredt, hogy Raánanai otthona előtt egy nagyobb egységnyi rendőrtiszt és biztonsági őr várakozik Netanjahu tervezett látogatására.

Netanjahu azonban nem jelent meg, és a lezárást órákkal később feloszlatták. A Channel 12 és 13 szerint az előkészületek több százezer sékelbe kerültek.

Az eset egy nappal azután történt, hogy Bennett elutasította a Likud elnökének felszólítását arra, hogy támogassa Netanjahut a kormányalakításban.

Bennett korábban Netanjahu jobboldali-vallásos párttömbjének tagja volt. Miután kikerült a kormányból, amit Netanjahu a Kék és Fehér pártszövetséggel alakított, Bennett hangosan kezdte kritizálni azt, ahogyan a miniszterelnök kezeli a COVID-19 pandémiát. Ennek ellenére, a miniszterelnök versenytársaival szemben, Bennett nem zárta ki a Likud-vezette kormány lehetőségét a választások után.

Várhatóan sok haredi nem-ultraortodox pártra fog szavazni

Az ultraortodox pártok politikusai sokak szerint nem kezelték jól a járvány okozta helyzetet, ezért a korábbinál több haredi szavazó gondolkodik azon, hogy ne az ultraortodox pártokra adja le szavazatát.