Salvini: azt állítják a vádlottak padjára, aki a nemzetbiztonságot védi

Abszurd, hogy a civil hajók megtagadják a partra szállást a legközelebbi biztonságos kikötőben és azt állítják a vádlottak padjára, aki a nemzetbiztonságot védi – mondta Matteo Salvini, a jobboldali olasz Liga párt vezetője, aki az Open Arms spanyol civil hajó feltartóztatása miatt ellene zajló előzetes bírósági tárgyaláson beszélt Palermóban szombaton.

A palermói Ucciardone börtön bunkertermében tartott tárgyaláson, melyen a sajtó nem vehetett részt, kiszivárgott hírek szerint a volt belügyminiszter egyebek között kijelentette: „egyedüliként fizetek meg mindenkiért (…) oda jutottunk, hogy aki bűncselekményt követ el, az áldozat szerepében tetszeleg és másokat vádol bűnösséggel”. Hozzátette: a hajó kapitánya megtagadta, hogy a migránsok a legközelebbi biztonságos kikötőben érjenek partot. Így – Salvini szerint – a civil szervezet, mely „mindenáron Olaszországba akarta szállítani az illegális bevándorlókat”, kényszerhelyzetbe hozta az olasz államot, amely ennek ellenére sem tagadta meg az emberek ellátását.

Hangsúlyozta, hogy mandátuma időszakában sikerült csökkenteni a kikötések számát, amellyel emberéleteket mentettek meg. Megjegyezte, hogy a migrációval kapcsolatos döntéseket a kormánnyal egyeztetve hozta meg.

Salvini védelme dokumentumként mutatott fel egy email-üzenetet az Open Arms és a máltai hatóságok között, melyben

Valletta „felesleges időhúzással” vádolta a hajó kapitányát, hangsúlyozva, hogyha „egyenesen spanyol kikötőbe megy, a fedélzeten utazó migránsok rég partot értek volna”.

Az Open Arms 2019 nyarán történt feltartóztatása miatti előzetes eljárás az első, amely civil hajó ügyében indult Matteo Salvini volt belügyminiszterrel szemben.

Az első ülést január 9-én tartották, februárban a benyújtott dokumentációt vizsgálta át a bíróság, a mostani harmadik ülésre már több mint húsz civil szervezet és magánszemély nyújtott be polgári jogi igényre kérelmet. Közöttük szerepel az Open Arms kapitánya, Marc Reig Creus, akivel szemben Olaszországban eljárás folyik illegális bevándorlás elősegítése címén, továbbá Palermo és Barcelona városa, valamint hét migráns, aki az Open Arms hajóval érkezett. A hajót üzemeltető Pro Activa Open Arms közösségi oldalán azt írta: „igazságot akarunk a Salvini és Európa képviselte migrációs politikával szemben”.

A Matteo Salvinivel szemben zajló Gregoretti-üggyel ellentétben, amelyben a cataniai ügyészség nem kíván vádat emelni, az Open Arms-üggyel foglalkozó Francesco Lo Voi ügyész vádemelést sürgetett, mivel úgy látja, a volt belügyminiszter „túszul ejtette” a bevándorlókat.

A bíróság április 17-re tűzte ki a következő ülést, melyen döntést ígért a vádemelés támogatásáról vagy elvetéséről.

A többórás szombati ülés utáni sajtótájékoztatón Matteo Salvini kijelentette, nem aggódik a vádemelés miatt, amellyel akár 15 év börtönt kockáztat.

„Büszke vagyok, hogy miniszterként kötelességemet tettem, megvédtem az országom, tiszteletben tartottam a törvényeket, felébresztettem Európát”

– hangoztatta. Hozzátette: „a világ legnyugodtabb vádlottjának” érzi magát, hangoztatva, hogy a bíróságnak lesz nehéz feladata, amikor döntenie kell, hogy „egy emberéleteket mentő minisztert kell bebörtönözni, vagy azokat, akik ezreket sodornak veszélybe”.

Védőügyvédje Giulia Bongiorno megjegyezte: jogilag semmi nem támasztja alá, hogy Salvini túszul ejtette a bevándorlókat. Kijelentette, hogy az Open Arms taktikája éppen az volt, hogy addig várakoztatja a bevándorlókat, amíg Olaszország engedi a hajót kikötni.

A Pro Activa Open Arms nyilatkozatban sürgette az „igazság feltárását” hangoztatva, hogy a „sérült nők, férfiak, gyerekek jogainak megsértése bűncselekménynek számít, és még egy miniszter sem kerülheti meg a demokratikus elveket”.

Az Open Arms hajója 2019 augusztusában huszonegy napig várakozott Lampedusa vizein 147 fővel. A fedélzeten tartózkodó, felnőtt kísérő nélküli kiskorúak és a betegek partra szállhattak. Spanyolország több kikötőt ajánlott fel az Open Armsnak, de ezt a nem kormányzati szervezet elnöke, Riccardo Gatti elutasította. A bevándorlók végül augusztus 20-án léphettek partra: az engedélyt a szicíliai Agrigento ügyésze, Luigi Patronaggio adta ki, miután Rómában már kormányválság zajlott, ami a Liga és a másik akkori kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) közötti töréshez vezetett a Giuseppe Conte vezette első kormány bukásával.

Salvini korábban kifejtette, hogy egy líbiai és máltai vizeken migránsokat a fedélzetére vett spanyol hajóról van szó, amely nemet mondott Máltának és elutasította, hogy a migránsokat egy spanyol katonai hajó szállítsa biztonságos kikötőbe. Hozzátette, hogy az illegális migránscsoport csaknem felének teljesen nyoma veszett, ketten pedig börtönbe kerültek.

A Gregoretti-ügyben, amely egy olasz katonai hajó feltartóztatását érinti, szintén 2019 nyarán, az előzetes eljárás következő ülése április 10-én lesz. A bíró május 14-re ígérte döntését arról, megalapozottnak tartja-e Matteo Salvini bíróság elé állítását vagy sem.

A Gregoretti és az Open Arms esetében a római parlament megfosztotta Matteo Salvinit mentelmi jogától, ami más migránsokkal érkező hajók esetében nem történt meg.

Salvini a migráció „túl sok sötét oldalának” tisztázását sürgeti

Civil szervezetek hajói embercsempészekkel egyeztettek, akik nem egy esetben az NGO-hajókig szállították a bevándorló-csoportokat.