Az USA a belga, a francia és a japán haditengerészettel közös hadgyakorlatot tart a Közel-Keleten

A hadihajók az Arab-tengeren és az Ománi-öbölben gyakorlatoznak.

Az amerikai haditengerészet vasárnap azt közölte, hogy Belgiummal, Franciaországgal és Japánnal közös haditengerészeti gyakorlatot tart a Közel-Keleten. A nagyszabású eseményre azzal egyidőben kerül sor, hogy a régióban érezhetően nőnek a feszültségek az iráni atomprogram miatt – írja a The Times of Israel.

A hadihajók az Arab-tengeren és az Ománi-öbölben gyakorlatoznak. A felsorakoztatott hajók között a francia Charles de Gaulle repülőgép-hordozó, az USS Makin Island kétéltű támadóhajó, valamint a HNLMS I. Leopold belga fregatt és a JS Ariake japán romboló is helyet kapott.

Irán mindeddig nem reagált a haditengerészeti gyakorlatra.

A gyakorlatra azután kerül sor, hogy Irán úgy döntött, nem tartja magát a nagyhatalmakkal 2015-ben kötött nukleáris megállapodás által meghatározott korlátokhoz, miután Donald Trump korábbi amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta az egyezményt, amely szerinte nem ment elég messzire annak érdekében, hogy útját állja az iráni nukleáris fegyverek fejlesztésének, illetve nem adott hatékony választ a perzsa állam ballisztikus rakéták fejlesztésére irányuló erőfeszítéseire sem.

Az úgynevezett Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) feloldotta az Iránnal szembeni szankciókat cserébe Teherán atomprogramjának megfékezéséért. Miután az Egyesült Államokat visszaléptette a megállapodásból, Trump visszaállította az Egyesült Államok által érvénybe léptetett szankciókat is.

Irán válaszul többször is nyilvánosan megsértette a megállapodást, egyebek mellett az egyezmény által megengedettnél több urán dúsításával, valamint megtiltotta a nukleáris létesítményeinek ellenőrzését is az ENSZ számára. Pénteken Irán közölte, hogy megkezdi egy újratervezett atomreaktor kezdeti tesztelését, amelyet a JCPOA feltételeinek eleget téve korábban bezártak.

Az Egyesült Államok szintén pénteken vádat emelt 10 iráni ellen az amerikai szankciók kijátszásának gyanúja miatt.

Az iráni reaktortesztekkel kapcsolatos bejelentés egy nappal azután történt, hogy Emmanuel Macron francia elnök, Reuven Rivlin izraeli elnök mellé állva felszólította Iránt, hagyja abba az atomprogramja miatt amúgy is súlyos válság további eszkalálását.

Macron: Irán ne rontsa tovább a helyzetet!

Emmanuel Macron francia államfő szerint Iránnak abba kell hagynia a nyomásgyakorlást azzal, hogy sorozatosan megsérti az iráni atomprogrammal kapcsolatban 2015-ben kötött nemzetközi megállapodást.

Mint ismeretes, Joe Biden amerikai elnök már kifejezte az egyezményhez való visszatérésének szándékát, amennyiben Irán hajlandó betartani az alkuban megállapított korlátokat. A feszültség mindezek ellenére nem csökkent, miután az iraki milíciák – nagy valószínűség szerint Irán támogatásával – továbbra is amerikai érdekeket céloznak.

Biden a múlt hónapban megtorló légicsapást rendelt el Szíriában, csatlakozva azon amerikai elnökök sorához, akik Ronald Reagannel kezdődően sorban különböző közel-keleti országok elleni támadásokról döntöttek.

Az izraeli tisztviselők, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnök, már elkezdték kifejezni nemtetszésüket a Biden-adminisztráció azon szándékával kapcsolatosan, hogy újra csatlakozzon az egyezményhez, feszültséget keltve Jeruzsálem és Washington között. Néhány vezető izraeli politikus az elmúlt hónapokban katonai fellépést is kilátásba helyezett Irán nukleáris programjának leállítása érdekében.

Biden lemondott a közel-keleti békéről

Az új adminisztráció már egy héttel a beiktatás után elkezdte aláásni az Ábrahám-egyezményeket azzal, hogy eltávolította az amerikai alapokat.