Amerikába is eljutott a Magyar Érdemrend zsidó díjazottjainak híre

Zsidó származású egykori tornász és vezető rabbi is helyet kapott az idei kitüntetettek között.

Idén két neves magyar zsidó személyiség, Keleti Ágnes és Köves Slomó rabbi is a rangos Magyar Érdemrend kitüntetettjei között foglalhatott helyett. Az elismeréseket március 15-én, az 1848/49-es magyar szabadságharc kezdetének ünnepén adták át – írja a Jewish News Syndicate.

Amint arról a Neokohn is hírt adott, a nemzeti ünnepen az EMIH – Magyar Zsidó Szövetséget vezető Köves Slomó rabbit is kitüntették. A JNS beszámolója emlékeztet: a hitközség országszerte kilenc zsinagógát tart fenn, amelyekben 17 rabbi igyekszik a helyi igényeket kiszolgálni, valamint segítsége nyújtani a Budapestre, Miskolcra és Debrecenbe érkező zsidó látogatók számára.

Az írás kiemeli, hogy az EMIH többek között népkonyhát üzemeltet a rászorulók számára, valamint kóser vágóhidat, illetve kóser éttermeket is fenntart.

A másik díjazott, a holokauszt-túlélő Keleti Ágnes Magyarország egyik legkedveltebb sportolója, ötszörös olimpiai aranyérmes, aki összesen 10 érmet szerzett tornában Magyarország számára az 1952-es helsinki olimpián, majd az 1956-os melbourne-i olimpiai játékokon. 35 éves korában ő lett a legidősebb női tornász, aki olimpiai címet nyert.

Keleti Klein Ágnesként született 1921-ben, karrierjét a holokauszt miatt kényszerült egy időre megszakítani. 1941-ben az élsporttól való távolmaradásra kényszerítették zsidó származása miatt.

Vidéken rejtőzött el, hamis személyazonossággal, szobalányként dolgozva élte túl a Vészkorszakot.

Anyja és nővére Raoul Wallenberg svéd diplomata segítségével vészelték át a háborút; apja és több rokona is Auschwitz poklában lelte halálát, több mint félmillió magyar zsidóval együtt, akiket náci haláltáborokban, vagy magyar kollaboránsok öltek meg.

Az érdemrend a Magyar Szent István-rend után a második legmagasabb állami kitüntetés Magyarországon. Az 1991-ben alapított rend a Magyar Királyság hagyományát eleveníti fel.

„Keleti Ágnesen szerencsére most sem fog a golyó”

Egy évszázad történeteivel mutatja be hamarosan egy új könyv a világ legidősebb olimpiai bajnokát, Magyarország egyetlen ötszörös aranyérmes tornászát.