Kanadában fogdába zártak egy férfit, amiért lányként utalt transz fiára

A férfit a bíróság megsértéséért tartóztatták le, miután kiskorú, magát fiúként azonosító gyermekére lányként utalt egy tárgyalás során. 

Robert Hoogland egy elvált, kanadai férfi, aki azért küzd, hogy 14 éves gyermeke ne kaphasson hormonkezelést. Március elején azért került börtönbe, mert a bíróság felszólítása ellenére a lányának nevezte biológiailag nőnemű kiskorú gyermekét – írja a Post Millenial nevű kanadai híroldal.

A volt feleség engedélyezné a lányuk „férfivá válását” és a kanadai törvények szerint egy szülő beleegyezése már elegendő a beavatkozás megkezdéséhez. A férj szerint azonban a lánynak összetett problémái vannak, amit nem old meg a visszafordíthatatlan következményekkel járó hormonterápia.

A férfi elbeszélése szerint a lánya azután kezdett transz identitást felvenni, hogy az iskola propaganda videókat mutatott neki a nemváltásról és gender-pszichológushoz küldték. Az iskola ezt azután tette, hogy a gyermek fiúkkal barátkozott, és rövidre vágatta a haját. Az apa elmondta, hogy a gyermeke korábban hajlamos volt szélsőséges érzelmi hullámzásra, szinte betegesen szerelmes volt két férfi tanárában, és öngyilkossági gondolatokkal küzdött.

A Columbia államban található általános iskola fiúként kezdte kezelni a gyermeket, új nevet adtak neki, sőt még az évkönyvben is hímneműként utaltak rá, mindezt azonban nem közölték a szülőkkel.

Az iskolának külön gender pszichológusa van, akihez Hoogland is elment a gyermekkel. A pszichológus azt tanácsolta, hogy a pubertás korban levő lánynak írjanak elő tesztoszteron kezelést. Az anya és a lány is aláírták, hogy elfogadják, hogy a terápia kísérleti, az apa viszont tiltakozott, és inkább más megoldást szeretett volna találni a problémára.

A férfi bíróságra vitte az ügyet, ahol a bíró kimondta, hogy az apának nincs beleszólása az ügybe, és a tizennégy éves gyermek megkaphatja a tesztoszteron kezelést. A bíró azt is kimondta, hogy a szülőknek „kötelessége megerősíteni a kiskorú gyermekük nemi identitását,” mert ha ezt nem teszik meg az „családon belüli erőszaknak” minősül.

„Szülőként végig kell néznem, hogy egy teljesen egészséges gyereket elpusztítanak, és a bíró szerint nem tehetek mást, minthogy ezt a pálya széléről végig nézem. Vagy elfogadom, vagy mehetek a börtönbe” – mondta Hoogland.

A bíróság azt a végzést hozta a férfi ellen, hogy ha nőneműként utal a lányára, akkor börtönbüntetést fog kapni. Ez azért lehetséges mert a kanadai Bill C 16 gyűlöletbeszédnek nyilvánította azt, ha valaki egy egyénre nem az ő választott neme szerint utal. Ez volt az a törvény, amely ellen Jordan B. Peterson  a 12 szabály az élethez című könyv ismert szerzője is kampányolt. 

A nemi zavarral küszködő gyerekek hormonkezeléséről 2020 végén jött ki az első hivatalos kanadai tanulmány, amely a Tavistock nevű gender-klinikának az adatait elemezte. A tanulmány hatalmas botrányt robbantott ki, ugyanis kiderült, hogy 2011 és 2020 között drasztikusan megnövekedett azoknak a lányoknak a száma, akiknek hormonkezelést írtak elő.

Az adatok szerint a pubertást blokkoló kezelés nem segítette a betegek mentális egészségét, sőt a legtöbb beteg a hormonkezelés után depressziósabb lett mint előtte.Azonban a tanulmány ellenére továbbra is gyerekek tömegeit küldik nemváltó terápiákra.

Robert Hoogland az év elején egy meghallgatás során a lányának nevezte a gyermekét, mire március negyedikén elfogató parancsot adtak ki ellene és fogdába vitték. A férfi a kiengedése után úgy döntött; folytatja a bírósági harcot, de attól tart, hogy a gyermeke kezelése már annyira előrehaladott, hogy kedvező döntés után se lehetne visszafordítani.

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.