Amerikai liberális zsidók átdolgozták az antiszemitizmus definíciót, hogy abba több Izrael-kritika is beleférjen

A liberális zsidó tudósok egy csoportja úgy dolgozta át a nemzetközi fórumokon elfogadott antiszemitizmus definíciót, hogy az engedjen nagyobb mozgásteret az Izrael kritikának – írja a Jewish Telegraphic Agency.

A Nexus névre hallgató munkacsoport, a Dél-Kaliforniai Egyetem Annenbergi Kommunikációs és Újságírói Iskolájának média és vallás programjának projektje, szerint a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) által 2016-ban kidolgozott definíció kettős mércét alkalmaz Izrael kritikájával szemben.

Az IHRA meghatározása szerint antiszemitizmusnak minősül az, ha „valaki Izraeltől olyan viselkedést követel meg, amelyet más demokratikus nemzettől nem vár el.”

Számos zsidó érdekképviseleti csoport sürgeti az Egyesült Államok kormányát más kormányokat, hogy fogadják el az IHRA definíciót, magukra kötelezővé téve azt. Magyarország 2019-ben fogadta el a definíciót.

A kritikusok szerint a meghatározás túl tág. A Nexus Munkacsoport szerint, amelyet 2019-ben azért hoztak létre, hogy foglalkozzon azzal a „zavaró tendenciával, mely az antiszemitizmust politizálására, Izraelt pedig egyre növekvő konzervatív és jobboldali politika népszerűsítésére használja”, az Izrael kritika nem minden esetben minősül antiszemitizmusnak.

„Az Izraelre irányuló aránytalan figyelem és az Izraellel szemben, más országokhoz képest mutatott eltérő bánásmód nem prima facie bizonyíték az antiszemitizmusra”

– áll a Nexus közleményében.

„Számos oka van annak, hogy különös figyelmet szentelünk Izraelnek, és Izraelt másképp kezeljük, például azért, mert Izrael különleges kapcsolatban áll az Egyesült Államokkal, és 4 milliárd dollár amerikai támogatást kap.”

A Nexus definíció leírja, hogy az Izrael-ellenes elfogultság miként számít antiszemitizmusnak.

„Antiszemitizmusnak minősül negatív módon bánni Izraellel azon az állításon alapulva, hogy egyedül a zsidóktól kell megtagadni a jogot arra, hogy népként definiálják magukat, és önrendelkezést gyakorolhassanak” – fogalmaz a liberális gondolkodók által „módosított” antiszemitizmus definíció.

A Nexus dokumentumának szerzői közé tartozik Dov Waxman, az UCLA izraeli tanulmányainak professzora; Tema Smith, a holokauszt oktatásával, emlékezettel és kutatásával foglalkozó kanadai munkacsoport koordinátora; David Schraub, a Berkeley Law School oktatója és a kaliforniai alkotmányközpont vezető tudományos munkatársa; Matt Nosanchuk, az Obama kormány zsidó közösségekkel fenntartott kapcsolatok vezetője és Jonathan Jacoby, a Nexus Munkacsoport igazgatója.

A reform zsidók veszélyes, kettős üzenete az antiszemitizmusról

A mozgalom nem szívesen lép fel a baloldali antiszemitákkal szemben, és előrébb helyezi a pártpolitikát a közösség érdekeinél – írja véleménycikkében a JNS főszerkesztője.