A palesztinok 64 ezer adagnyi oltóanyagot kaptak a Pfizertől és az Egészségügyi Világszervezettől

A palesztinok 64 ezer adag koronavírus elleni oltóanyagot kaptak a Pfizer gyógyszergyártótól és az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) – jelentette a Walla című hírportál szerdán.

Izraelből szerda hajnalban a hadsereg 64 ezer adag vakcinát szállított át a Palesztin Nemzeti Hatósághoz, ezekért a Pfizer és a WHO fizet. Az oltóanyagot elosztják a két fő palesztin terület, Ciszjordánia és a Gázai övezet között.

A szállítmányból 40 ezer adag a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaga, 24 ezer pedig az AstraZeneca svéd gyógyszeripari csoport terméke.

A palesztin hatóság eddig több mint 100 ezer dózist kapott a koronavírus elleni vakcinákból.

Izrael emellett megkezdte a területén dolgozó palesztin vendégmunkások beoltását, s immunizálásukkal, valamint az újonnan átadott vakcinákkal összesen már mintegy negyedmillió palesztin juthat hozzá legalább az első dózishoz.

Júdea és Szamáriai területek kormányzásával foglalkozó koordinátorok, valamint az ottani mentőszolgálatért felelős egységek segítségével szerdáig 90 ezer, Izraelben és ciszjordániai telepeken dolgozó palesztin munkavállalót oltottak be, és jövő hétre várhatóan 120 ezer ember beoltását végzik el.

A hadsereg figyelmeztetett, hogy a teljes gázai és ciszjordániai lakosság beoltásához további egymillió adag oltóanyagra lesz szükség.

„Súlyos egészségügyi válság van. A palesztin hatóság oltási képességének hiánya közvetlenül fenyegeti Izraelt is, mert a két lakosság egymás mellett él. Nem szeretnénk mutánsokkal, és más hatásokkal foglalkozni”

– mondta a lapnak az ügyben érintett egyik biztonsági szervezet illetékese.

„Világos, hogy a választások előtt Benjámin Netanjahu miniszterelnök nem fog hozzájárulni, hogy az izraeli készletből eladjunk a palesztinoknak. Ezeket a dózisokat Izrael milliárdokért vásárolta meg nagy mennyiségben a Pfizertől és a Modernától”

tette hozzá, de hangsúlyozta, hogy a kormánynak előbb utóbb el kell adnia a szükséges vakcinákat a palesztinoknak, mert különben Izraeltől sem lehet távol tartani a vírust.

A palesztin hatóság a médiában 400 ezer adag oltóanyag megvásárlására kötelezte magát, de szerdáig összesen 15 ezer adagnyit vett, ötezret Izraeltől és további tízezret Oroszországtól. Ebből 14 000 vakcinát Ciszjordániában, és ezret a Gázai övezetben használtak fel.

Emellett a Ciszjordániát irányító Fatah párt száműzetésben élő vezetőjének, Muhammad Dahlannak a kérésére az Egyesült Arab Emírségek is finanszírozott két szállítmányt a Gázai övezetbe, ezek 60 ezer oltást tartalmaztak.

Ciszjordániában és a Gázai övezetben összesen több mint négymillióan élnek, azonban a gyermekek magas száma miatt a lakosság jelentős részben gyermekekből és fiatalokból áll, akiket kevésbé veszélyeztet a koronavírus-járvány.

Kik terjesztik az oltással kapcsolatos vérvádakat?

Újságírók, baloldali zsidó szervezetek, és Bernie Sandershez hasonló politikusok is kiálltak a mérgező hazugság mellett, amely szerint Izrael megtagadja a koronavírus elleni oltást a palesztinoktól.