Megvan a keszthelyi rejtélyes éremgyűjtemény örököse

Két évvel azután, hogy befőttes üvegekben megtalálták egy Keszthelyről elhurcolt zsidó család felbecsülhetetlen értékű kincseit, a Bennem Élő Eredet csapata úgy értesült, hogy sikerült beazonosítani az áldozatok örököseit.

Amint a Neokohn is megírta, a 2019-es esztendő egyik szenzációja volt, hogy egy közel 3000 darabos, földbeásott, befőttes üvegekben elrejtett ékszereket és különleges pénzérméket tartalmazó kincsre leltek Keszthely belvárosában.

A becsületes megtalálók egy ház pincéjében találtak rá a nem mindennapi gyűjteményre azok után, hogy onnan vizet akartak kiszivattyúzni, és a gödör ásása közben egy törött és öt sértetlen, gondosan lezárt befőttesüveg került elő.

A kincsekről elsőként a város jegyzőjét értesítették, majd a befőttesüvegek megőrzésre a Balatoni Múzeumhoz kerültek. Rejtő Gábornak, a Keszthelyi Zsidó Hitközség elnökének köszönhetően az egyik megtalálót — az azóta is rejtélyekkel teli történet egyik kulcsfiguráját — sikerült elérnie a a Bennem Élő Eredet-nek.

Keszthelyi holokauszt áldozatok: továbbra is rejtélyes az érmegyűjtemény eredete

Hónapokkal a megtalálása után is kérdések sokaságát veti fel a különlegesen gazdag kollekció, amelyet egy pince mélyén találtak.

A múltkutató csapatnak Keszthely egyik köztiszteletben álló fiatal kereskedője telefonon mesélt a megtalálás, és az ezzel kapcsolatos lelki hatások részleteiről.

Mint mondta, az eredeti tulajdonos – a hírekből is egyértelműen meghatározott helyi üvegkereskedő Pollák család – iránt érzett kíváncsisága elindított benne egy folyamatot, amelynek részeként szinte megszállottan kezdte el kutatni a régió és a városi zsidóság történetét.

Levéltárakban kutatott, bújta a szakirodalmat, még szakértőkkel is konzultált. Egy kész dokumentum-csomagot állított össze. Ezekről szívesen mesélne a nyilvánosság előtt is, de csak akkor, ha arra elérkezettnek látja az időt — mindehhez az kell, hogy a család megadja végre a hozzájárulását.

A keszthelyi zsidóság több mint 800 tagját egy zalaegerszegi kitérő után 1944 nyarán Auschwitzba deportálták, a többségüket gázkamrákban gyilkolták meg. Minden valószínűség szerint köztük voltak azok is, akik pár héttel korábban elrejtették kincseiket belvárosi házuk pincéjében.

Itt olvasható a folytatás, hogy még mi mindent tudott meg a Bennem Élő Eredet csapata a rejtélyről:

https://bennemeloeredet.hu/2021/03/17/megvan-a-holokauszt-aldozatok-kincsenek-orokose/