Godot-ra várva: patthelyzet az izraeli választások előtt

A jövő keddi knesszet-választások előtti utolsó közvéleménykutatások eredményeit pénteken fogják közzétenni, ezt követően az izraeli választási törvények értelmében nem lehet új felméréseket nyilvánosságra hozni — írja az Új Kelet.

Kedd este két tévécsatorna előzetes felmérései szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Likud pártja valamennyivel növelte támogatóinak számát többnyire a Jamina és az Új Remény kárára.

A 12-es csatorna eredményei alapján továbbra sincs a miniszterelnöknek és ellenzékének kormányalakításra elegendő támogatottsága, míg a KAN közszolgálati csatorna Netanjahu számára egy lehetséges 62 fős blokkra ad esélyt, amennyiben Naftali Bennett is csatlakozik a koalícióhoz.

A 12-esen a Likud 30 mandátumot szerezne, amennyiben ma tartanák a választásokat, a Jáir Lapid vezette Jesh Atid 18 helyre lenne jogosult.

A Jamina (Naftali Bennett) és az Új remény (Gideon Száár) egyaránt 10; az Arab lista 8; a két ultraortodox párt közül a Sász 8; a Jahadut Hatora 7; az Jiszrael Bejtenu (Avigdor Liberman) 7; a Munkapárt ( Merav Michaeli) 6 mandátumot tudna szerezni.

A választási küszöb szélén négy mandátummal a Beni Ganz vezette Kék és fehér, a Bezalel Szmotrics vezette Vallási Cionista szövetség valamint a Meretz és az iszlamista Ra’am küzdenek a bejutásért.

A 12-es csatorna közvélemény – kutatásai szerint a Ra’am most először lépte át a választási küszöböt.

A felmérés alapján Netanjahu jobboldali blokkja a Jaminával együtt sem tudna, az összesített 59 mandátummal kormányt alakítani.

Ugyanakkor az ellenzéknek 57 mandátuma lenne Bennett nélkül.

Arra a kérdésre, hogy a választók kit tartanak alkalmasabbnak miniszterelnöknek 37% Netanjahut, 21% Lapidot, 10% Naftali Bennettet és 9% Gideon Szá’árt jelölte meg.

A cikk folytatása itt olvasható:

Reggeli gyors – közvélemény: a kis pártok bejutásától függhet a választások kimenetele, de még így is valószínűbb, hogy marad a holtpont | Új Kelet online

ujkelet.live A jövő heti választások előtti utolsó közvélemény – kutatások eredményeit pénteken fogják közzétenni, ezt követően az izraeli választási törvények értelmében nem lehet új felméréseket nyilvánosságra hozni. Kedd este két tévécsatorna előzetes felmérései szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Likud pártja valamennyivel növelte támogatóinak számát többnyire a Jamina és az Új Remény kárára.