Netanjahu lemondott egy kampányrendezvényt gázai terrorfenyegetés miatt

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfőn lemondta egyik kampányrendezvényét Izrael déli részén röviddel azután, hogy a gázai Iszlám Dzsihád terrorista csoport fenyegető videót tett közzé.

2019-ben is volt már két hasonló eset, amikor Netanjahu Gázából érkező rakétatámadás miatt volt kénytelen menedéket keresni az Izrael déli részén folytatott kampánykörút során, Netanjahu számára megalázó képsorokat generálva.

Netanjahu az utolsó pillanatban lemondta megjelenését a hétfő esti rendezvényen egy askeloni kulturális központban, támogatói több mint két órán át várták a megjelenését. Végül videón keresztül beszélt a közönséggel, és elnézést kért, amiért nem jelent meg.

Röviddel az esemény előtt a gázai palesztin Iszlám Dzsihád terrorista csoport tett közzé egy videót, amelyen tagjai rakétákkal lövöldözni készülnek Izrael ellen. A videó végén felvételeket mutattak arról, ahogy Netanjahu elhagyta a 2019-es rendezvényt. A kép fölött héberül az a szöveg állt: „Elfelejted”.

Az Iszlám Dzsihád kisebb ugyan, mint a Gázát uraló Hamász terrorcsoport, de Irán közvetlen támogatását élvezi és jelentős fegyver arzenállal rendelkezik, mellyel a múltban gyakran generált konfliktust Izraellel.

Netanjahu politikai riválisai számára az a kép, ahogy Netanjahu biztonsági személyzete védelmében hagyja el a kampányeseményt, jó okot szolgáltat arra, hogy a miniszterelnök szemére hányják, hogy képtelen hatékonyan kezelni a gázai övezetből áradó konfliktust.

2019-ben egy askeloni kampányrendezvényről kísérik ki Netanjahut gázai fenyegetést követően

Mind a jobboldali, mind a baloldali politikai pártok vezetői, köztük Jáir Lapid, Benny Ganz, Naftali Bennett és Avigdor Liberman, elítélően nyilatkoztak Netanjahuról az esetet követően.

2019 decemberében, hónapokkal a kampányrendezvényt követően, palesztin terroristák rakétát lőttek Askelon városa felé, miközben Netanyahu kampányolt a városban, és arra késztette, hogy szállítsák le a színpadról, és fedezze fel magát.

Az izraeli-gázai határ viszonylag csendes volt az elmúlt évben, mivel a Hamászt elfoglalja a koronavírus elleni küzdelem.

A múlt héten a Hamász Izraelt vádolta egy robbanás miatt, amely három halász életét követelte, Több gázai fegyveres csoport bosszút esküdött, köztük az Iszlám Dzsihád is.

Iyad al-Bozm, a Hamász belügyminisztériumának szóvivője elmondta, hogy a három halász halálát egy robbantás okozta, amelyet egy hálójukba fogott izraeli drón okozott.

Izrael tagadta, hogy köze lenne az incidenshez.

A megfigyelők azt gyanították, hogy a Hamász által indított rakéta véletlenül találta el a halászok csónakját. A Hamász rendszeresen kísérleti rakétákat lő a tenger felé, hogy tesztelje azok hatékonyságát.

A Likud a Palesztin Hatóság segítségét kérte választási győzelméhez

„Ha nem Netanjahu győz, nála jobboldalibb vezetője lenne az országnak” – érvelhet a Likud.