Meghalt az „Élni és halni hagyni” c. James Bond-film zsidó származású, fekete színésze

Yaphet Kotto 81 éves volt és olyan világsikerű filmekben láthattuk, mint az „Élni és halni hagyni” vagy az „Alien”, de játszott Robert De Niroval az „Éjféli rohanás” című filmben is – írja a Times of Israel.

Kotto halálhírét felesége, Sinahon Thessa jelentette be.

A színész 1939-ben született New Yorkban, apja kameruni bevándorló, anyja pedig az Egyesült Államok hadseregében szolgált nővérként.

A Shais Rishon ortodox rabbi által működtetett ManishTana weboldal szerint Kotta apja jól beszélt héberül, mikor 1920-ban az Egyesült Államokba vándorolt.

Kotto azt mondta, hogy apja ősei afrikai zsidók voltak, akik a modern Izrael területéről származtak és Egyiptomon keresztül vándoroltak Kamerunba. Azt is elmondta, hogy édesanyja, Gladys Marie, aki a hadsereg tisztje volt, és áttért a zsidó vallásra, mielőtt feleségül ment volna  apjához.

Az Associated Pressnek adott interjújában 1994-ben, Kotto elmesélte gyerekkorát New Yorkban és az antiszemitizmust, amelyet vallásos zsidóként tapasztalt kipát fejfedőt viselve.

„Kemény idők voltak” – mondta Kotto. „Péntekenként gyakran keveredtem verekedésbe, hogy megvédjem magam”.

Egy 2019-es interjúban Kotto arról beszélt, hogy a zsidóság fontos szerepet tölt be életében.

„Amikor kinyitok egy könyvet, mindig a hátsó oldalról nyitom ki” – mondta utalva arra, hogy a héber nyelvet jobbról balra írják, így a könyvek is borítója is fordítva van.

„Mindent, amit a zsidó vallás képvisel, apámtól tanultam” – mondta Kotto. „Ha nem ő lenne, akkor valószínűleg erőszakba, drogokba vagy alkoholba keveredtem volna. A zsidóságom miatt megúsztam ezeket a dolgokat.”

Kotto elmondta, hogy korábban, amikor valamilyen új városba látogatott, mindig megkereste a helyi zsinagógát, „de a rabbik meg mindig alaposan meg akartak ismerni és rábeszélni, hogy a gyülekezetükbe járjak, így ma már nem keresek zsinagógát, amikor elhagyom a várost.”

Kotto azt is elmondta, hogy ha nem a színész mesterséget választja, valószínűleg rabbi lett volna, és hangsúlyozta, hogy az életben elért sikereit a hite segített elérni.

„Mindig is hívő voltam és most is az vagyok” – mesélte magáról a most elhunyt színész.

Az Amerikai Pite hőse munkanélküli lenne, ha kiderülne, hogy nem zsidó

Jason Biggs azzal viccelődött, hogy többet nem kapna filmes szerepet, ha Hollywood megtudná, hogy nem is zsidó származású.