Az osztrákok 31%-a negatívan elfogult a zsidókkal szemben

Az osztrák kormány által finanszírozott felmérés eredményei szignifikánsan nagyobb antiszemitizmust mutattak, mint a Rágalmazásellenes Liga (ADL) korábbi kutatása – számol be a The Jerusalem Post.

Az antiszemita attitűdök felkutatására irányuló mérés szerint Ausztriában a 2000 válaszadó 31% -a értett egyet olyan állításokkal, amelyek a közvélemény-kutatás szerzői szerint a zsidóellenes elfogultság példái – ez a hangulat jelentős növekmény egy 2018-ban végzett hasonló tanulmányhoz képest.

Az osztrák kormány által a kutatás lefolytatásával megbízott Empirikus Társadalomkutatási Intézettel pénteken ismertette az eredményeket.

A 2018-as tanulmányban a válaszadók 46% -a értett egyet az antiszemita elfogultsággal kapcsolatos állításokkal, 49% pedig olyan módon reagált, amely az antiszemita elfogultság hiányára utalt, Wolfgang Sobotka, az Osztrák Nemzeti Tanács elnöke az ország parlamentjében tartott sajtótájékoztatón.

Az „Ausztria – Antiszemitizmus 2020 tanulmány – eredmény” címet viselő felmérés olyan kérdéseket vizsgált, mint például:

„A zsidók manapság megpróbálják kihasználni azt a tényt, hogy a náci rezsim áldozatai voltak” (28% egyetértett) és „a zsidóknak túl nagy a befolyása Ausztriában”(11%).

Az ADL indexben Ausztria azon országok közé tartozott, ahol a leggyakoribb az antiszemita attitűd Nyugat-Európában. Index-besorolása magasabb volt, mint a 24% -os regionális arány, és jóval magasabb, mint azokban az országokban, ahol alacsony az antiszemitizmus aránya, például Hollandiában (5%) és az Egyesült Királyságban (8%). Az Egyesült Államok ADL általi besorolása 9% volt.

Ausztria több ezer izraelinek adna állampolgárságot

Az osztrák kormány komoly erőfeszítéseket tesz, hogy jóvátegye a második világháborús károkat, így állampolgárságot biztosítanak a holokauszt áldozatainak leszármazottai számára.