A telefonjainktól is csikorogtathatjuk a fogainkat

A telefonfüggők csikorgatják a fogaikat, és kevesebbet alszanak egy izraeli tanulmány szerint – írja a Times of Israel.

A FOMO (“Fear of Missing Out”) magyarul nagyjából annyi jelent, hogy „félelem attól, hogy lemaradunk/kimaradunk”.

Izraeli kutatók szerint ez az érzés valódi, fizikai fájdalomhoz is vezethet.

Egy kutatás azt vizsgálta, hogyan hat a telefonhasználókra az, ha lemaradnak üzenetekről, posztokról, vagy közösségi médiás-értesítésekről. A kutatók kapcsolatot találtak az eszközfüggőség, valamint a stressz két tünete között: ezek a fogcsikorgatás és az állkapocs-fájdalom. Ezenfelül kimutatták, hogy akik kevésbé függnek telefonjuktól, jobban is alszanak.

Pessia Friedman-Rubin, a Tel Aviv-i Egyetem fogászati tanszékének tagja szerint a telefonfüggők azért használják kényszeresen az eszközeiket, mert félnek, hogy lemaradnak valamiről.

Ez pedig egy ördögi kör, mert a stressz még nagyobb függőséghez, a függőség pedig még több stresszhez vezet.

A tanulmányban az okostelefonok használóit hasonlították össze az ultraortodox közösség tagjaival, akik a rabbik tanácsára “kóser telefonokat,” azaz hagyományos, régimódi mobilokat használnak.

Az okostelefon-használók között 45 százalék érezte azt, hogy folyamatosan kéznél kell lennie a telefonjának, és 50 százalék érzett emiatt stresszt. A kóser telefonok használóinál ezek a számok 22 és 20 százalékon álltak.

A 600 fős, 18 és 35 év közötti embert vizsgáló tanulmány azt is kimutatta, hogy a stressznek sokszor tünetei is vannak.

Az okostelefon-használók 24 százaléka kényszeresen csikorgatja a fogát napközben, 21 százalék pedig éjszaka. A kóser telefonok használóinál ezek a számok csupán 6 és 7,5 százalék. Az okostelefonosok 29, a kóser telefonosok 14 százaléka panaszkodott állkapcsi fájdalomra.

Az okostelefont használók 54 százaléka szokott felébredni az éjszaka közepén, a kóser telefont használóknak pedig csak 20 százaléka.

A tanulmány készítői megbizonyosodtak arról is, hogy a különbségek nem kulturálisak, hanem azok tényleg a telefonhasználattól eredeztethetőek. A kutatás alapfeltételezése az volt, hogy a telefonok okozzák a stresszt, és nem csupán teret adnak neki.

Friedman-Rubin azt állítja, hogy nem akartak pálcát törni az okostelefont használók feje fölött, csupán megmutatni a technológiában rejlő veszélyeket.

Izraeli kutatók rájöttek, hogyan töltődik újra a „szerelemhormon” az agyban

A szerelmespárok kirobbanó boldogságérzetét alapvetően az oxitocin nevű hormon okozza.