Szijjártó Péter: Határozott álláspontot képviseltünk, amikor kereskedelmi irodát nyitottunk Jeruzsálemben

Szijjártó Péter külügyminiszter az izraeli 12-es hírcsatornának adott interjúban a járványkezelés magyar és európai tapasztalatairól beszélt, és dicsérte Izrael védekezésben mutatott vezető szerepét – írja az N12 izraeli híroldal.

A riport a három miniszterelnök, Benjamin Netanjahu izraeli, Orbán Viktor magyar és Andrej Babiš cseh kormányfő találkozója előtt készült.

A riporter kérdésre, hogy miként tud együttműködni Magyarország és Izrael a koronavírus-elleni védekezésben, Szijjártó azt válaszolta, hogy „több ötlet is felmerült, köztük közös vakcinagyár felépítése”.

A külügyminiszter arra a kérdésre, hogy Izrael támogatta-e Magyarországot oltásokkal, nemmel válaszolt:

„Volt szó Izrael támogatásáról, de ez nem történt meg, mert időközben komoly vakcinaszállítási szerződést tudtunk aláírni Oroszországgal és Kínával”.

„Az európai koordináció lassú volt és nem volt hatékony” – fogalmazott Szíjjártó a riporter felvetésére, miszerint többek szerint az Unióban Magyarország nem demokratikus, hozzátéve, hogy bár sokat utazik, igyekszik vigyázni magára. „Még nem oltottak be, de holnap este megkapom én is az oltást, orosz vakcinát”.

Arra az állításra, hogy az EU nem tűnik elég hatékonynak a járvány kezelésében, különösen az oltások kérdésében, a magyar külügyminiszter azt mondta, hogy minden országnak felelősséget kell vállalnia önmagáért:

„Sajnos, amikor a válság tavaly elkezdődött, a Brüsszellel való koordináció lassú volt és nem volt hatékony. Már akkor láttuk, hogy az országoknak maguknak kell gondoskodniuk polgáraikról”.

A miniszter kitért a magyar nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezésének kérdésére is, ami annak ellenére, hogy az elmúlt évek során Magyarország kiállt Izrael védelmében a nemzetközi porondon, nem történt meg. A külügyminiszter azt mondta, hogy ez „nincs a tervek között”, hozzátéve, hogy

„van egy kereskedelmi és külgazdasági képviselet, mely a nagykövetség kiterjesztése, és amelynek megnyitóján Netanjahu miniszterelnök is részt vett két éve. Úgy tűnik, ő elégedett a döntéssel, és mi is azok vagyunk”.

Szijjártót arról is megkérdezték, hogy vajon az izraeli választások előtti napokra megszervezett háromoldalú találkozó nem Netanjahu támogatásának demonstrációja-e. A magyar diplomácia vezetője azt válaszolta:

„Nem titok, és soha nem is titkoltuk azt a tényt, hogy a magyar és az izraeli miniszterelnök között kiváló személyes kapcsolat van. Államként és nemzetként soha nem avatkoztunk be egymás belügyeibe, Izrael polgárai döntenek”.

Szijjártó utalt arra a tényre, hogy Orbán Viktor és Jáir Lapid, az izraeli ellenzék vezetője nem találkozik a magyar miniszterelnök Izraeli útja során: „Legjobb emlékeim szerint találkoztam Lapid úrral, amikor pénzügyminiszter volt, 2013-ban. Nagyon kellemes beszélgetést folytattunk. Azóta ugyan kritikusan viszonyult hozzánk, de megértjük és tiszteletben tartjuk a nézeteit”.

Jáir Lapid szerint Magyarország nem demokrácia, szerinte ugyanis a nem liberális demokrácia nem nevezhető demokráciának. A külügyminiszter azt válaszolta, hogy „Lapid úr állítása igazságtalan.

Magyarországnak olyan kormánya van, mely az emberek döntése alapján került hatalomra. Három választást nyertünk egymás után – 2010-ben, 2014-ben, 2018-ban, mindhárom alkalommal nagy fölénnyel, és jövőre az embereknek ismét jogukban áll majd eldönteni, hogy továbbra is elégedettek-e velünk vagy sem”.

Arra a kérdésre, hogy a kormány ellenfelei képesek-e az ellenzék megmutatására a média és a bíróságok szinte teljes kormányzati ellenőrzése miatt, a miniszter így válaszolt: „Már miért is ne? A kormányzati befolyás egyszerűen nem igaz. Fake News. Nagyon csalódottak vagyunk, hogy a Fake News továbbra is kritika nélkül terjedhet. Nézze meg az elmúlt időszak olyan bírósági döntéseit, melyekben politikusokat marasztaltak el. Szinte kivétel nélkül a mi pártunk politikusai ellen született elmarasztaló ítélet”.

A médiát illetően a külügyminiszter úgy fogalmazott: „Magyarországon a média többsége kormányellenes, és akik ezt a tényt tagadják, egyszerűen nem beszélnek magyarul”.

A teljes angol nyelvű interjú az N12 honlapján ide kattintva nézhető meg.

Varga Judit: „Magyarország vezeti a küzdelmet, hogy az EU változtasson Jeruzsálemhez való hozzáállásán”

A magyar igazságügyminiszter először adott interjút izraeli lapnak, melyben érintette a kormány Izrael-barát politikáját is.