Az Európai Parlament az LMBTI emberek „szabadságzónájává” nyilvánította az EU-t

„A brüsszeli testület határozata válasz arra, hogy LMBTI-jogok területén egyes tagállamokban – mindenekelőtt Magyarországon és Lengyelországban – visszalépés tapasztalható” – írta az EP sajtóközleménye.

A határozat emlékeztetett: Lengyelországban száznál is több régió, megye és önkormányzat fogadott el határozatot arról, hogy területük mentes az „LMBTI ideológiától”. Bár az Európai Bizottság elutasította az LMBTI-ellenes lengyel városok testvérvárosi programokra beérkezett pályázatait,

a képviselők szerint további lépéseket kell tenni: többek között a kötelezettségszegési illetve az uniós alapértékeket óvó 7-es cikk szerinti eljárást, valamint az unió költségvetésének védelméről szóló rendeletet is fel kell használni a jogsértő tagállamok ellen.

Az uniós törvényhozó testület hangsúlyozta azt is, hogy az LMBTI közösségek helyzete Magyarországon is egyre romlik: Nagykáta városa tavaly novemberben a lengyel példát követve betiltotta a „LMBTI-propaganda terjesztését és népszerűsítését” az önkormányzati intézményekben.

„Emellett a magyar országgyűlés alkotmánymódosítása figyelmen kívül hagyja a transznemű és nem bináris személyek létezését, és korlátozza a családi élethez való jogukat. Egy másik magyar törvény megfosztja az élettársi kapcsolatban élő párokat az örökbefogadáshoz való jogtól” – fogalmazott a határozat.

A nemzeti hatóságoknak az EU-ban mindenütt védeniük kell, és elő kell mozdítaniuk az egyenlőséget és az alapvető jogokat mindenki számára, beleértve az LMBTI közösségek jogait is” – hangsúlyozták a képviselők.

Hidvéghi Balázs a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet: a határozat egyrészt csúsztatásokat tartalmaz, másrészt visszaél az „egyenlőség” és a „szabadság” eszméivel.

Leszögezte, hogy Magyarország nem fogad el olyan „erőszakos ideológiai kinyilatkoztatásokat”, amelyek a társadalom alappilléreit kezdik ki, és fenyegeti a gyermek egészséges fejlődését. A képviselő hozzátette: mindenfajta diszkriminációt és erőszakot el kell ítélni, bármilyen kisebbségről legyen is szó.

„Semmi sem indokolja, hogy egyes kisebbségek esetében ezt külön hangsúlyozzuk. Ez a határozat nem más, mint egy újabb ideológiai erőszakoskodás, ami kirekeszti azokat, akik egy adott világnézeti felfogással nem azonosulnak” – írta Hidvéghi.

A képviselő rámutatott: „minden tagállam maga dönti el, hogy mit gondol a családról és a házasságról, és ebbe Brüsszelnek nincs beleszólása.” A magyar álláspont a biológiai törvényszerűségből indul ki, amit azonban az uniós parlament rögtön homofóbnak és intoleránsnak bélyegez.

„Mi nem asszisztálunk ehhez a társadalomátalakító kísérlethez, ezért ahogy eddig mindig, most is a határozat ellen szavaztunk” – nyilatkozta a képviselő.

Borítókép: Unsplash

Uniós biztos: el kell érni, hogy az LMBTI közösséghez tartozók családot alapíthassanak mindenhol az EU-ban

Az egyenlőségért felelős EU biztos meggyőződése hogy mihamarább ki kell építeni egy egyenlőségen, megkülönböztetésmentességen alapuló Uniót.