Biden megválasztása óta ma ülésezik először az amerikai-izraeli stratégiai konzultatív csoport

Az Egyesült Államok és Izrael stratégiai konzultatív csoportja első alkalommal ülésezik március 11-én – közölte a Fehér Ház szerdán.

A virtuális találkozót Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Meir Ben-Sabbat izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó vezeti. Az ülés témái között térségbeli problémák szerepelnek – állt a közleményben. A Fehér Ház rámutatott: a megbeszélés alapjául a felek között az előző hónapokban folyamatosan zajló konzultáció szolgál.

A találkozó az Egyesült Államok és Izrael közötti párbeszéd része, amely az előző kormányzatokat is jellemző, rendszeres és átfogó egyeztetéseken alapul – hangsúlyozta a Fehér Ház.

Az Egyesült Államok és Izrael hagyományosan szoros kapcsolatban áll egymással. Kamala Harris amerikai alelnök a múlt héten először egyeztetett telefonon Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. A beszélgetés során a felek megállapodtak, hogy országaik folytatják az együttműködést a térség biztonsági kérdéseiben, különösen ami az iráni nukleáris programot és Teherán „veszélyes magatartását” illeti. Washington megerősítette: elkötelezett Izrael biztonsága iránt.

Az USA szerint a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs jogköre Izrael felett

Ned Price szerint az ICC “igazságtalan módon” veszi célba Izraelt.