Nem akármilyen muszlim vendéglőt mentett meg zsidó közösségi gyűjtés Németországban

Zsidó közösségi adakozás mentette meg a csődtől azt a muszlim kebab-vendéglőt, melyet a Halle városában 2019. jom kipur napján végrehajtott támadásban dúlt fel egy neonáci terrorista – írja az Algemeiner.

Megmenekült a csődtől az a kebab étterem Németország Halle városában, amit 2019 október 9-én megtámadott egy neonáci, aki korábban egy közeli zsinagóga jom kippuri szertartására akart betörni. Az éttermet egy adománygyűjtés mentette meg, amit a helyi zsidó közösség szervezett.

A The Algemeiner múlt szeptemberben írta meg, hogy

a Németországi Zsidó Diákokok Szövetsége (JSUD) kampányt indított azért, hogy megmentse a hallei Kiez-Döner éttermet, ami a koronavírus-járvány miatt került nehéz helyzetbe.

Ez az étterem volt Stephan Balliet egyik célpontja. A neonáci férfi 2019-ben, a legszentebb zsidó ünnep, jom kippur napján kezdett lövöldözni. Először egy közeli zsinagógában támadt rá az ott tartózkodó 50 hívőre. Állig felfegyverezve megpróbálta betörni az épület biztonsági ajtaját, de kudarcot vallott.

Ezután lelőtte Jana Lange-et, egy 40 éves járókelőt, majd autójával a Kiez-Dönerhez hajtott. Itt egy 20 éves vásárlót, Kevin Schwarze-t, ölt meg, mivel azt hitte róla, hogy muszlim. 2020-as, négy hónapig tartó tárgyalása után decemberben ítélték életfogytiglanra.

A diákok által szervezett gyűjtés során 40 ezer dollárnyi összeget szedtek össze az étterem számára – az eredeti cél 7 ezer dollár volt. Ezen kívül egy helyi zsidó üzletember ezer dollárt spórolt meg a helynek azzal, hogy segített ingyen kebabot osztogatni.

A tulajdonos, Ismet Tekin – aki testvérével, Rafinnal közösen működteti az éttermet – azt nyilatkozta, hogy a gyűjtés megmutatta: a gyűlölettel szembe lehet szállni.

“Fantasztikus, amit tettek” – mondta Tekin. “A szolidaritásuk megmutatja, hogy mind összetartozunk, és hogy együtt át tudjuk vészelni ezeket az időket.”

Tekin szerint a támadás után a helyi zsidó közösség tagjai törzsvendégek lettek az étteremben.

Igor Matviyets – a zsidó közösség egy tagja – azt mondta, hogy az adománygyűjtést azért szervezték, mert a muszlim tulajdonban lévő étterem és a zsinagóga egyszerre váltak Balliet célpontjaivá.

“A lövöldöző szavai alapján nyilvánvaló, hogy azért vette célba ezt az éttermet, mert az azokat a dolgokat jelképezte, amiknek szerinte nincs helye Németországban. A zsinagóga is ezért lett célpont” – mondta.

Tekin hozzáállását nem befolyásolják a muszlimok és a zsidók közti történelmi feszültségek a Közel-Keleten.

“Ami engem illet, nincs feszültség” – mondta. “A vallás egy magánügy. Mindenkinek joga van a saját hitéhez.”

Életfogytiglanra ítélték a hallei zsinagóga elleni merénylet elkövetőjét

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték hétfőn a németországi Halle zsinagógája elleni merénylet szélsőjobboldali terrorista elkövetőjét.