Mintegy 2500 éves termékenységi amulettet talált egy 11 éves fiú Izraelben

Mintegy 2500 éves termékenységi amulettet talált egy 11 éves fiú Izraelben – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál kedden.

Családjával Izrael déli részén kirándult a Cví Ben-David nevű, Beér-Seván élő fiú, amikor felfigyelt a kendőt viselő, fedetlen keblű női felsőtestet formázó figurára.

A szobrocskát a régészek szerint termékenységet növelőnek, gyógyító hatásúnak gondolhatták az i. e. első évezred közepén, amikor magas volt csecsemőhalandóság és még nem voltak a termékenységet növelő, tudományosan igazolt kezelések és orvosi beavatkozások.

Az izraeli régészeti hatóság (IAA) közölte, hogy igen ritka amulettről van szó, korábban csak egy hasonlót találtak szintén a Negev sivatag északi részén, amit a nemzeti kincsek gyűjteményében helyeztek el.

A figurát felfedező fiú néhány héttel ezelőtt hivatásos idegenvezető édesanyjával kirándult, aki azonnal felismerte a lelet jelentőségét, és kapcsolatba lépett az IAA szakembereivel. Oren Smueli és Debbie Ben Ami, az Izrael műkincseiért és régészeti leleteiért felelős szervezet szakemberei szerint öntőforma segítségével készítették a néhány centiméteres tárgyat.

„Az amulettet valószínűleg az időszámításunk előtti hatodik – ötödik században használták, vagyis a babiloni fogság idején, vagy az azt követő korban, amikor már visszatérhettek Izrael földjére az elhurcolt zsidók” – hangsúlyozták közleményükben a régészek.

„Izrael történetének számos korszakában alkalmaztak fedetlen mellű nőket formázó kerámiafigurákat, a jeruzsálemi első Szentély idején is, az i. e. 10. századtól a babiloni fogságig, i.e. 586-ig” – közölték.

Az akkor élő emberek gyakran az otthonaikban tartották az amuletteket, hogy védje őket, szerencsét és gazdagságot hozzon.

6600 éves olajbogyókat találtak Izraelben

Az olajbogyó fogyasztásának eddigi legrégebbi nyomait találták meg Haifán, ez 4000 évvel korábbi az eddig megtalált, hasonló leletek koránál.