Beoltották az ötmilliomodik izraelit

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Yuli Edelstein egészségügyi miniszter hétfőn személyesen köszöntötték az ötmilliomodik izraelit, aki megkapta az oltást. Közben a hatóságok további enyhítéseken gondolkodnak — írja a The Jerusalem Post.

Az ötmilliomodik beoltott a terhes Janet Lavie-Azoulay lett, aki egy klinika adminisztrátora.

“Ez egy nagyszerű nap. Azt ünnepeljük, hogy már öt millió embert beoltottunk, és a gazdaságunkat is majdnem teljesen megnyitottuk a zöld útlevelek rendszerével” – mondta Netanjahu.

“Ez egy fantasztikus teljesítmény az ország részéről. Mi lettünk az elsők, akik legyőzték a koronavírust. Már alig egymillió 16 év feletti oltása van hátra. Becsléseink szerint április végére sikerülni fog mindenkit beoltani, és végleg magunk mögött hagyni a járványt. Közel a kiút, és nincs ok az aggodalomra. Tudom, hogy Janet terhes, de az aggodalmakat ‘fake news’-nak tartom. Menjetek, és oltassátok be magatokat” – tette hozzá a miniszterelnök.

Netanjahu beszélt arról is, hogy még több tízmillió vakcinát fognak beszerezni, hogy nyitva tarthassák az országot, miközben az egészségügyi intézmények és a polgárok felkészültségét is méltatta. Hozzátette, hogy a jövőben a gyerekek is megkaphatják az oltást.

Netanjahu azt is bejelentette, hogy hamarosan nekiállnak az izraeli vakcinagyárak építésének.

Az oltás sikere miatt az Egészségügyi és Oktatási Minisztériumok bejelentették, hogy a zöld és sárga besorolású városokban visszatérhet a 11. és a 12. osztályok oktatása a normális rendszerhez. A piros-sárga-zöld besorolás rendszerében előre lépő városokban már az újrasorolás (ami minden szerdán történik) utáni vasárnap kinyithatnak az iskolák. Közben viszont a karanténban lévő diákok száma nő: hétfő éjszaka 90 ezren voltak izolációban.

Izraelben a januári harmadik hullám óta már 71 százalékkal csökkent a halottak napi száma, és 45 százalékkal kevesebben vannak kritikus állapotban. Vasárnap mindössze 14-en haltak meg, az összes halott száma pedig hétfő éjszaka 5915-ön állt. Az új fertőzöttek száma 55 százalékkal csökkent. A vírus terjedési rátája 0,99-en állt hétfő reggel. Ez azt jelenti, hogy az átlagfertőzött egynél kevesebb embernek adja tovább a vírust.

A hatóságok most azt fontolgatják, hogy a pészáh, azaz március 27 előtt még tovább enyhítenek. Sajtóhírek szerint a beltéri gyülekezések maximális létszámát 20-ról 30-ra emelnék.

Megerősített hír: csütörtökön Jeruzsálemben tárgyal Orbán Viktor

Ma már hivatalosan is megerősítették a tegnap még csak a Neokohn által közölt hírt.