A nők jogaiért tüntettek Ukrajnában nőnapon

Közel kétezren tüntettek hétfőn, a nemzetközi nőnapon Kijevben, követelve, hogy az ukrán parlament ratifikálja az elsősorban a nők elleni erőszakról szóló isztambuli egyezményt.

A tüntetők – többségükben nők – a főváros egyik központi terén gyülekeztek, onnan vonultak jelentős rendőri biztosítás mellett a történelmi városrészbe, mivel egyidejűleg többtucatnyi radikális jobboldali aktivista tüntetett az egyezmény ellen.

Két férfi megpróbált rátámadni a menetre, de a rendőrök gyorsan előállították őket – jelentette az ukrán média.

„Szabadság, egyenlőség, női szolidaritás”, „Lázadj fel, szeress, ne add fel a jogaidat” – skandálták a tüntetők.

A nők „Követeljük az isztambuli egyezmény ratifikálását!”, „Nem a családi erőszakra”, illetve „Allergiás vagyok a patriarchátusra” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben.

A szervezők felpanaszolták a koronavírus-világjárványnak a nőkre gyakorolt rendkívül súlyos hatását. Ukrajnában az egészségügyi dolgozók, a tanárok és a szociális szolgáltatások alkalmazottainak többsége nő.

Az ukrán nők kétharmada állította, hogy 15 éves kora óta volt már lelki vagy fizikai erőszak áldozata az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 2019-ben végzett felmérése szerint.

Ukrajna 2011-ben aláírta, de soha nem ratifikálta az isztambuli egyezményt.

Szakosított civil szervezetek szerint Ukrajnában vannak hatályos törvények a családi erőszak áldozatainak a védelmére, de egyrészt hiányosak, másrészt ritkán alkalmazzák őket, így az ilyen bűncselekmények elkövetőinek többségét felmentik.

Az erősek cinizmusa

Az kéne, hogy Magyarországon is legyen elfogadott az isztambuli egyezmény, vagy bármi, ami megálljt parancsol a nők elleni erőszaknak. Steiner Zsófia publicisztikája.