Így építené újra Izrael egy muszlim ország háború sújtotta régióját

Izrael segítséget ajánlott Azerbajdzsánnak Hegyi-Karabakh újjáépítésére – írja az Israel Hayom.

Azerbajdzsán törökországi nagykövete elárulta, hogy több izraeli cég is segítséget ajánlott Bakunak Hegyi-Karabakh területének újjáépítésére az örményekkel kötött fegyverszünet után.

Bakunak ezen felül még Törökország, Irán, az Egyesült Királyság, Olaszország, Magyarország és Japán is segítséget ajánlott.

„A felszabadított területek rehabilitációját úgy fogjuk végrehajtani, hogy közben a terület történelmi örökségét is megőrizzük”

– mondta Azerbajdzsán törökországi nagykövete, Ibrahim Khazar.

Khazar szerint a Nakhchivan-folyosó, amit a második karabakh-i háború fegyverszünetéről kötött egyezményben hoztak létre, új lehetőségeket teremtett a regionális együttműködés számára. Ebből a szempontból különösen fontosak azok a szállítóvonatok, amik már el is indultak Isztambulból, Azerbajdzsánon keresztül egészen Közép-Ázsiába és Kínába.

A háború viszont különösen nagy pusztítást okozott, főleg Azerbajdzsán gazdasága számára. Khazar szerint ennek értéke 50 millió dollár környékére tehető.

Azeri becslések szerint az első karabakh-i háború óta az örmények 700 történelmi és kulturális helyszínt, 700 könyvtárat, 85 művészeti és zenei intézményt, 22, összesen 100 ezer kiállítási tárgyat tartalmazó múzeumot, négy művészeti galériát, négy színházat és két koncerttermet semmisítettek meg a területen. Khazar ezen kívül háborús bűncselekményekkel is megvádolta az örményeket.

„Az örmény hadseregnek nem volt esélye a miénk ellen, és elkezdték a civileket lőni olyan városokban, amik nem is számítottak háborús zónának” – állította. „Ennek az lett az eredménye, hogy 100 polgár meghalt, 416 megsebesült, és a civil infrastruktúra is károkat szenvedett.”

Aryeh Gut, az izraeli-azeri kapcsolatok szakértője és az Izraeli Azerbajdzsán Ház igazgatója szerint Baku és Jeruzsálem kapcsolata javult a mezőgazdasági, orvosi és védelmi közreműködések által.

Gut azt mondta az Israel Hayomnak, hogy „Izrael az első országok között volt, akik elismerték a független Azerbajdzsánt. Egyetlen eurázsiai országnak sincs jobb kapcsolata Izraellel, mint nekik.”

Kiemelte, hogy

„Izrael az azeri olaj egyik stratégiai vásárlója. A megszállt területek felszabadítása után az izraeli felek érdeklődni kezdtek a régióba való befektetésben, valamint az ország orvosi segítséget is felajánlott.”

Micky Aharonson, a nemzetközi kapcsolatok szakértője, a Jeruzsálemi Stratégiai és Biztonsági Intézet munkatársa elmondta, hogy „Izraelnek nem változott ahhoz fűződő érdeke, hogy fenntartsa jó kapcsolatait Azerbajdzsánnal.”

„Ez egy Iránnal szomszédos muszlim ország” – mondta. “Izrael az évek alatt jó gazdasági kapcsolatokat tartott itt fenn. Nincs feltétlenül kapcsolat a rehabilitációban érdekelt magáncégek és a két ország stratégiai kapcsolata között.”

Azeri zsidók — egy muszlim ország reklámfigurái

A JTA hosszas riportot készített az azeri zsidókról, akik a nemrégiben lezajlott azeri-örmény konfliktus során igyekeztek kifejezni hazafias érzelmüket a muszlim ország iránt.

Címlapkép: Hegyi-Karabakh, 2021. január 15. Fotó: MTI/EPA