Megnyithatnak az éttermek és a rendezvényhelyszínek Izraelben

A kormány jóváhagyta a rendeletek enyhítésének következő szakaszát.

A kabinet szombat este jóváhagyta a gazdaság nagy részének újbóli megnyitását vasárnaptól kezdődően, ideértve az éttermeket és kávézókat, az alacsony és közepes fertőzöttségű területeken a 7-10. évfolyamok számára az iskolákat, a rendezvényhelyszíneket, a turisztikai látványosságokat és a szállodákat – írja az Új Kelet online izraeli-zsidó hírportál.

Az étkezdék legfeljebb 100 embert fogadhatnak zöld igazolvánnyal – tav járok – beltérben akár 75 százalékos kapacitásig, míg kint 100 fő befogadásáig, zöld igazolvány nélkül is. Az asztaloknak egymástól két méterre kell lenniük. A vendéglősök felháborodása miatt a 2,5 méteres távolságra vonatkozó tervet elvetették.

A rendezvénycsarnokok 50 százalékos kapacitással, legfeljebb 300 fő befogadásával nyílhatnak meg a zöld igazolvánnyal rendelkezők előtt. A résztvevők legfeljebb öt százaléka lehet olyan személy, akinek nincs zöld igazolványa, de a közelmúltban negatív vírustesztet végeztek rajta.

Az összejövetelek beltérben 20 főre, a szabadban 50 főre korlátozódnak.

A szabályok megsértése esetén a büntetés 5000 sékel (463000 Ft) pénzbírság.

Az imahelyek részleges kapacitással működhetnek, a zöld igazolvánnyal rendelkezők nagyobb számban vehetnek részt a sport- és kulturális eseményeken.

Emellett a felsőoktatási intézményeket és vallási szemináriumokat szintén megnyitják a beoltott vagy vírusból felgyógyult polgárok számára.

A 7–10. évfolyamok körülbelül egy év után először vehetnek részt személyesen az órákon azokban a városokban, ahol alacsony vagy közepes a fertőzés aránya – bár az osztályok kisebb csoportokra bontásának szükségessége azt jelenti, hogy minden hallgató csak heti kétszer lesz az osztályban.

Megnyitották a turisztikai attrakciókat is a zöld igazolvány tulajdonosai számára, és a szállodák korlátozott kapacitással folytathatják a vendégek fogadását – teszi hozzá az Új Kelet beszámolója.

A teljes írás itt olvasható el.

Újra koncerteket rendeznek Izraelben

Közel ötszáz ember látogatott el Ivri Lider izraeli popénekes koncertjére Tel-Avivban.