Ferenc pápa az üdvözletét küldte az izraeli elnöknek, miközben Izrael fölött repült át Irak felé

A zsidó állam vezetése engedélyezte, hogy a pápát szállító repülőgép az izraeli légtéren keresztül jusson el Irakba.

Ferenc pápa Reuven Rivlin elnöknek üzent, miközben Rómából Bagdad felé tartva Izrael felett repült át, hogy megkezdje négynapos történelmi látogatását Irakba, ahova először utazott el egyházfő a római katolikus egyház fennállása során – írta a The Jerusalem Post.

A zsidó állam vezetése engedélyezte, hogy a pápát szállító repülőgép az izraeli légtéren keresztül jusson el Irakba.

Ferenc pápa Rivlinnek szánt üzenetét az észak-izraeli légiforgalmi irányító állomások személyzete továbbította a címzettnek.

„Őexcellenciájának, Reuven Rivlinnek, Izrael Állam elnökének. Iraki apostoli utam során az izraeli légterébe belépve meleg üdvözletemet küldöm önnek és a nemzet polgárainak” – üzente a pápa.

„Imádkozom, hogy a mindenható Isten mindannyiukat a harmónia és a béke áldásával ajándékozza meg. Ferenc pápa”

– tette hozzá.

A légiforgalmi irányítók köszönetet mondtak az Alitalia pilótájának az üzenet tolmácsolásáért, egyúttal ígéretet tettek, hogy továbbítják az üzenetet az elnöknek.

Rivlin irodája úgy nyilatkozott, hogy az elnököt „mélyen meghatották a pápa kedves szavai, akivel szoros és meleg kapcsolatot ápol”.

Ferenc pápa pénteken hagyta el Rómát, hogy négynapos iraki útra induljon. A mostani a legkockázatosabb külföldi útja a 2012-es megválasztása óta.

A pápát, kíséretét, biztonsági személyzetét és mintegy 75 újságírót szállító Alitalia repülőgép a római Leonardo da Vinci repülőtérről indult az iraki fővárosba, Bagdadba tartó 4 és fél órás repülésére.

Irak több ezer fős biztonsági személyzettel erősítette meg Ferenc pápa védelmét a látogatás során, miután a közelmúltban történt rakéta- és öngyilkos bombatámadások komoly aggodalmakat ébresztettek a katolikus vezető biztonságával kapcsolatosan.

A 84 éves egyházfő négy városba látogat el útja során, köztük az Iszlám Állam egykori fellegvárába, Moszulba, ahol a templomok és számos épületek a mai napig magukon viselik a pusztító konfliktus nyomait.

Ferenc szombaton meglátogatta Urt, Ábrahám szülőhelyét is, akit a keresztények, a muszlimok és a zsidók egyaránt tisztelnek, és találkozott Irak legfőbb síita muszlim vezetőjével, a 90 éves Ali al-Szisztáni nagyajatollahhal is.

A mostani utazás a pápa 33. Olaszországon kívül tett látogatása. Hétfőn reggel tér vissza Rómába.

Az iraki síiták legbefolyásosabb vezetőjével találkozott Ferenc pápa

Ferenc pápa pénteken érkezett négynapos, történelmi jelentőségű látogatásra Irakba, ahol előtte még nem járt katolikus egyházfő.