Közös oltóanyag fejlesztésről tárgyal Izrael Ausztriával és Dániával

A koronavírus elleni közös oltóanyag-fejlesztésről tárgyalt Jeruzsálemben Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mette Frederiksen dán miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

A vakcina-csúcstalálkozón megbeszélték, hogy közös vállalkozásban kutatókapacitást hoznak létre második generációs oltóanyagok létrehozására, a koronavírus újabb változatai ellen is hatékony vakcinák kifejlesztésére és termelésére.

Az osztrák és a dán vezető megvizsgálta a világelső oltási gyorsaságot felmutató izraeli oltási kampány módszereit és működését is, valamint megosztották tapasztalataikat és elképzeléseiket a koronavírus járvány árnyékában zajló mindennapi életnek és az iskolarendszer működtetésének a lehetőségeiről.

A politikusok a ynet szerint arról is egyeztettek, hogy miként tudnák gyorsítani a közös munkát a nemzetközi szabályozás csökkentésével. A háromoldalú csúcs után az országok járványügyi illetékesei is csatlakoztak a megbeszélésekhez.

„Nem világos, hogy a koronavírus elleni vakcinák milyen hosszú ideig nyújtanak védelmet, országaink szeretnének együttműködni ennek a kihívásnak a kezelésében. A cél egy kutatási alap létrehozása, amely majdani oltások lehetőségét vizsgálja, mert valószínűleg a jövőben további védelemre lesz szükségünk”

– mondta Netanjahu, és bejelentette, hogy már újabb országok is jelezték csatlakozási szándékukat.

A dán miniszterelnök arról beszélt, hogy „ugyanazok a célkitűzéseink a következő években, s nem szabad felkészületlennek lennünk. Új járványok, egészségügyi kihívások jöhetnek. Meg kell osztanunk egymással ötleteinket, újszerű javaslatainkat és oltásainkat, erre is összpontosítottunk”- tette hozzá  Mette Frederiksen.

Az osztrák kancellár a globális együttműködés fontosságát hangoztatta a koronavírus-járvánnyal, illetve a jövőben lehetséges mutációkkal szemben, és emlékeztetett az egy éve folyó szoros osztrák-izraeli járványügyi kooperációra.

„A világ csodálattal néz Izraelre, mert ez az első olyan ország a világon, amely beoltja polgárait, és megmutatja, hogy a vírus legyőzhető”

– mondta Sebastian Kurz.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtérről Jeruzsálembe vezető úton Netanjahu ellátogatott vendégeivel a Modiin nevű városban egy sportközpontba, ahol bemutatta a gazdasági és szórakoztató létesítmények megnyitását lehetővé tevő „zöld jelet”, vagyis azokat a helyeket, ahol csak a már beoltottak vagy igazoltan felgyógyultak tartózkodhatnak.

„Négy-öt héten belül beoltjuk az összes 50 év fölötti lakost, és nyolc hét alatt befejezzük az összes 16 éven felüli vakcinálását azok kivételével, akik semmiképpen sem hajlandók beoltatni magukat”

– mondta Netanjahu.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy az oltások ellenére mindenkinek még sokáig viselnie kell a maszkokat, de álláspontja szerint az emberek együttműködőbbek, ha úgy érzik, hogy ezért cserébe szabadabban élhetik az életüket.

Fotó: MTI/EPA/Jediót Ahronót pool/Avigail Uzi

A kannabisz segíthet felépülni a koronavírusból

A kezdeti eredményektől azt remélik, hogy a CBD-kezeléssel csökkenthető a halálos szövődmények kockázata.