A republikánusok tiltakoznak az Amazon „virtuális könyvégetése” ellen

A transz mozgalmat kritizáló könyv már évek óta megvásárolható volt az oldalon, februárban azonban a cég leszedte a kínálatból, mivel „sértőnek” találta a tartalmát. 

Republikánus szenátorok egy nyílt levélben szólították fel az Amazont, hogy tegye újra elérhetővé Ryan T. Anderson: When Harry Became Sally című könyvét, aminek a cég február végén szüntette be az eladását – írja a The Hill.

A könyv 2018-ban jelent meg és a fülszöveg leírása szerint a mű „leleplezi a média által alkotott képet a transz lét napsütéses mindennapjairól, és bemutatja a gender zavar tragédiáját.” A könyv azt is bemutatja, hogy mi történik azokkal a fiatalokkal, akiket gyermekként hormon kezeltek, csonkító műtétet hajtottak rajtuk végre majd felnőve megbánták a procedúrát.

A könyv rengeteg negatív sajtót kapott a New York Times és a Washington Post is a földbe döngölte, és az LMBT szervezetek már a megjelenése óta követelték a könyv betiltását. Végül az Amazon engedett és február végén letiltotta a könyvet.

Mind a szerző, mind a könyvet kiadó Encounter Books elmondta, hogy az Amazon nem vette fel velük a kapcsolatot, és hogy nem kaptak választ a cégtől arra, hogy miért vették le a könyvet. Anderson elmondása szerint csak akkor tudta meg, hogy a könyvet eltávolították, amikor egyik potenciális vevője figyelmeztette.

Adolf Hitler Mein Kampf-ja jelenleg is kapható az Amazon amerikai kínálatában.

A republikánusok Marco Rubio floridai szenátor vezetésével tiltakoztak a lépés ellen, amely szerintük politikailag motivált tett volt.

„Az Amazon nyilvánvalóvá tette Mr. Anderson könyvének eltüntetésével, hogy a konzervatív amerikaiak véleménye nemkívánatos az oldalon. Az Amazon rövidlátó cenzúrája ennek az alaposan kutatott, átgondolt könyvnek, amely hozzátesz az amerikai diskurzushoz, meglehetősen rossz ízlésre vall, és egyben támadás a szólásszabadság ellen, amelynek messzemenő következményei lehetnek (…)”

– olvasható a levélben.

Az Amazon sajtóosztálya nem volt hajlandó kommentálni a szenátorok levelét, de kijelentették, hogy joguk van bármelyik könyvet kivonni a forgalomból, amely szembe megy a cég belső szabályzatával.

A tech cégek zsarnoksága — Hogy jutottunk ide és mi a megoldás?

A tech-cégek önkényes viselkedése annak köszönhető, hogy teljesen elmaradt a törvényi szabályozásuk – írja Michael Lind a Tablet hasábjain.