Gyökértelenezik, hadüzenetről beszél a Mazsihisz a MAOIH követelése kapcsán

Erősödik a háborús retorika a Mazsihiszben, ezt mutatja a szervezet válasza a MAOIH 10 milliárdos követelésére.

Mint emlékezetes, az MAOIH nemrég 10 milliárd forintos követelést nyújtott be a Mazsihisz irányába, hivatkozva az örökjáradék-szerződések igazságtalan elosztására.

A Mazsihisz.hu oldalán erre az alábbi válasz jelent meg: „A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) napokban közzétett nyilatkozata szerint az orthodoxia állítólagos anyagi követelésekkel kíván fellépni a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz) szemben. A neológ Szövetség nem ismeri el a követelés jogosságát, ugyanakkor a továbbiakban is az együttműködésben és a konszenzusban érdekelt az orthodox hittestvérekkel.”

A nyilatkozat szerint „a neológia és a magyar orthodoxia hosszú évtizedeken át egy ernyő alatt szervezte életét, ami minden résztvevő számára értékeket hordozott. A Mazsihisz nem örült neki, de elfogadta, hogy 2018-ban a már akkor is önálló egyházi státusszal rendelkező MAOIH kilépett a Szövetségből, hiába óvták ettől a lépéstől a Mazsihisz vezetői a maroknyi magyar orthodoxot összefogó közösséget.”

A nyilatkozat úgy folytatódik: „a Mazsihisz továbbra is féltő aggodalmat érez minden orthodox zsidó hittestvér iránt, hiszen az orthodoxia értékei egyben a neológia értékei, hagyományai egyúttal a neológia hagyományai is. Ez akkor is így van, ha az ismert történelmi okokból ezeket az értékeket és hagyományokat ma már csak néhány tucat magyar orthodox ember viszi tovább.”

„A Mazsihisz részéről tisztelet övezi az orthodox szervezetet, ám a MAOIH új elnökének fenyegetését a Szövetség érthetetlen és végiggondolatlan hadüzenetként értékeli. Az örökjáradék elosztása ugyanis többoldalú szerződésekben rögzített, hosszú évek óta működő rendszer, az erre vonatkozó szerződéseket a MAOIH is aláírta, a Mazsihisz pedig továbbra is az eredeti megállapodásokhoz tartja magát” – folytatódik a szöveg.

„Fontos tudni: a MAOIH pénzügyi helyzete akkor vált kritikussá, amikor a – magyarországi gyökerekkel nem rendelkező – Chabad mozgalomhoz köthető EMIH kormányzati nyomásra részesült az örökjáradékból. Ha valamely szervezettel szemben lehetne követelése a MAOIH új elnökének, akkor azt abban az irányban érdemes keresni.”

A nyilatkozat szerint „a holokauszt rettenete után fennmaradt zsidó intézményhálózat meghatározó része a MIOK-hoz, majd a jogutód Mazsihiszhez került az intézmények szakmai és financiális fenntartásának kötelezettségeivel együtt. Ennek felelősségét – amíg a MAOIH a Mazsihiszen belül működött – közösen vállalta a neológia és az orthodoxia, hiszen a vezetőségben a Mazsihisz alelnökeként az orthodox elnök aktív szereplő volt.”

Mint a Mazsihisz.hu írja, „nem elhanyagolható tény az sem, hogy az elmúlt esztendők során a MAOIH mintegy 200 millió forint tartozást halmozott fel a Mazsihisz felé. Ennek rendezésében a Mazsihisz eddig türelemmel volt, a megváltozott gazdasági helyzetre tekintettel azonban ennek visszafizetésétől a Szövetség nem fog eltekinteni.
A MAOIH rossz és átláthatatlan gazdálkodásának terheit senki nem háríthatja át a Mazsihiszre. A közösségi szolgáltatások terén az Alma utcai szociális otthon fejlesztése, vagy az irracionálisan működő Wesselényi utcai orthodox iskola körüli anomáliák erre kiváló példaként szolgálnak. A Mazsihisz taghitközségének tulajdonában álló hatalmas iskolaépületbe évtizedek óta alig pár tucat orthodox tanuló jár. A valaha beígért két tannyelvű érettségi ma is csak álom.”

A nyilatkozat így zárul: „a Mazsihisz továbbra is az együttműködésben és a konszenzuskeresésben érdekelt, mert ebben látja a hazai zsidó közösség építésének zálogát. A Mazsihisz részéről változatlan a minden magyar orthodox hittestvér iránt érzett felelősség, valamint a magyar zsidó tradíciók megtartása iránti aggódás és tenni akarás.”

10 milliárd forint jogosulatlan járadékot követelnek az orthodoxok a Mazsihisztől

„Éveken keresztül tettünk kísérleteket az igazságtalan forrásfelosztás békés rendezésére, de sajnos minden kezdeményezésünket elutasították.”