Deutsch Tamás: a Néppárt jár rossz úton

A Fidesz EPP-frakcióbeli tagságának felfüggesztése azt jelentette volna, hogy a képviselők nem tudtak volna érdemben az Európai Parlament munkájában részt venni – magyarázza a Fidesz kilépésének okát Deutsch Tamás. A Fidesz-KDNP EP-delegációjának vezetője szerint a Fidesz azért lett szálka az Európai Néppárt szemében, mert régi, igazi, jobboldali énjére emlékezteti – mondta a Mandinernek adott interjújában.

Miért az alapszabály-módosítás volt a fal a néppárti frakciótagság ügyében, amelyen túl nem akartak már hátrálni?

Valóban ez a lényeges kérdés, hiszen nem most kezdődtek a kritikák, a kiszorításra irányuló törekvések. Véleményem szerint két oka van, amiért most jött el ennek a döntésnek az ideje. Az egyik az, hogy

a néppárti frakció többsége túl messzire ment – annyira messzire, amely már más döntést részünkről nem tesz lehetővé.

Már tavasszal is felháborító volt, amit a Néppárton belül a rendkívüli jogrend bevezetése miatt megkaptunk, – a Néppárt része volt annak a fakenews-cunaminak, amely arról szólt, hogy Magyarországon felszámolták a parlamentarizmust. Pedig ilyen döntéseket más európai országokban is meghoztak, és ezek a döntések a védekezés hatékonyságát növelték. Az egy abnormalitás, hogy amikor itt vagyunk a járvány harmadik hullámának a kellős közepén, akkor egyes néppárti képviselők immár a többedik körben támadásokkal, áskálódásokkal, kiszorítósdival vannak elfoglalva. Nem örömteli, hogy a politikai véleménykülönbségeket szankciókkal, retorziókkal akarják megoldani, és ez gyakorlattá vált az Európai Néppártban.

Mi volt a másik ok?

A másik ok, hogy az Európai Parlament képviselői a választóktól kapják a felhatalmazást. Ők a mi legitimációnk forrásai, nem a frakciónk, nem a pártjaink vezetése.

Ha a frakció a jogainkat korlátozza, akkor ezzel a ránk szavazói kétmillió magyar polgárt másodrendű európai polgárrá degradálják.

Ez elfogadhatatlan. Ha ez megtörténik, akkor nincs más választás, mint azt mondani, hogy ebből elég.

A teljes interjú itt olvasható.

Deutsch Tamás: Politikai szexepilem a szerepazonosság

Deutsch Tamással, a Fidesz EP-képviselőjével Wallenstein Róbert beszélgetett a Fideszről, az Európai Néppártról, a baloldal képmutatásáról, az MTK-ról és zsidó származásáról.