Vakcinaútleveles turistahajó indul Izraelből

Májustól kezdve több hajós nyaralás is indul Ciprusra és Görögországba a zsidó államból — a The Times of Israel értesülése szerint.

A Royal Caribbean májustól indít hajóutakat Izraelből a teljesen beoltott nyaralni vágyók számára, jelentette be a cég hétfőn. A ‘Green Island’ hajóra csak a gyógyultakat és a beoltottakat engedik fel.

Ez a legújabb fejlemény Izrael gazdaságának újranyitásában.

“Az izraeli egészségügyi és turisztikai hatóságok együttműködésével a Royal Caribbean lesz az első cég, ami utakat kínál a teljesen beoltottaknak. A hajók személyzete és 16 év feletti vendégei is mind oltottak lesznek”

— közölte a cég.

Jelenleg még nem tisztázott, hogy 16 éven aluliakat egyáltalán felengednek-e a hajóra, akiknek a korosztályát egyelőre nem oltják Izraelben.

Michael Bayley, a cég igazgatója elmondta, hogy a hajó neve (“Green Island”) utalás azokra a “green pass”-okra (“zöld igazolvány”) amiket a kormány a teljesen beoltottaknak ad. Ők ezekkel használhatják a kulturális, sport- és turisztikai létesítményeket.

Bayley szerint ez lesz az első útjuk, ami Izraelből indul. A cég a legújabb, “Tengerek Odüsszeiája” nevű hajóját fogja használni.

A három és hét napos utakat Haifából indítják. A turistákat Ciprusra és Görögországba viszik. Mindkét ország turisztikai egyezményt kötött Izraellel a közelmúltban. Ezek lehetővé teszik a beoltottak utazásait. A jegyeket jövő héten kezdik árulni.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök méltatta a lépést.

“Büszke vagyok rá, hogy a több millió vakcinának köszönhetően Izrael lesz az első ország a világon, ahonnan elindul a Royal Caribbean új hajója”

— közölte.

Izrael még mindig vezeti az oltási versenyt. A 9 millió lakosból 4,750,000-en kapták meg a vakcina első dózisát, 3,4 millióan pedig már mindkettőt.

3 millió ember nem jogosult a vakcinára, mivel vagy fertőzött, vagy 16 év alatti. A kormány hétfőn jelentette be, hogy elkezdi azokat is beoltani, akik már átestek a fertőzésen.

“A politikánkba vetett bizalmat jelzi a Royal Caribbean döntése, hogy Izraelből indítson hajóutakat. Ez egy fontos gazdasági és turisztikai pillanat Izrael számára”

— mondta Netanjahu.

A turistahajózás ágazatának különösen megártott a koronavírus. A vírus több hajón is berobbant a járvány kezdetekor.

Vasárnap kinyitják az izraeli iskolákat és éttermeket

A kevésbé fertőzött – „zöld”, „sárga” és „narancssárga” – városokban zárt térben 20, a szabad ég alatt pedig 50 ember tartózkodhat együtt.