Az AFD az Identitás és Demokrácia-frakcióba invitálja a fideszes EP-képviselőket

Szívesen látják a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőit az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióban – közölte szerdán Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt társelnöke, az ID-frakció képviselője.

Az EP negyedik legnagyobb frakciójában dolgozó német képviselők vezetője közleményében kifejtette:

„nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor és a Fidesz tartalmilag sokkal közelebb áll az ID-hez, mint az Európai Néppárthoz (EPP)”.

Ez a közelség „megmutatkozik a migráció, az identitás és a nemzeti szuverenitás kérdésében” – tette hozzá Jörg Meuthen, megjegyezve, hogy

a Fidesz mindig is „az álkonzervatív EPP konzervatív fügefalevele volt”.

A Németországban a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló párt társelnöke kiemelte, hogy

a Fidesz távozása az EPP-frakcióból „mindenekelőtt Manfred Weber (CSU-s politikus, EPP-frakcióvezető) és a CDU/CSU súlyos veresége”.

Mint írta, az AfD, és minden bizonnyal az ID többi delegációjának részéről senki nem ellenezné a Fidesz csatlakozását, éppen ellenkezőleg, közös meggyőződés, hogy Európa hazafias és szabadelvű erőinek együtt kell működniük.

Az ID-nek 76 képviselője van a 704 tagú EP-ben, többségüket az olasz Liga, a francia Nemzeti Tömörülés és az AfD politikusai teszik ki.

Novák Katalin a Fidesz külügyekért felelős alelnökeként szerdán közölte, hogy pártja az EPP-frakció belső szabályzatának megváltoztatása miatt elhagyja a képviselőcsoportot.

Amint lapunk is megírta, Orbán Viktor a döntést bejelentését megelőzően azt írta Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének:

„ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk”.

Kilép a Fidesz az Európai Néppárt frakciójából

„Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk” – szögezte le Orbán Viktor.