Nigériában szabadon engedték az elrabolt iskoláslányokat

 Bello Matawalle kormányzó az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, az elengedett lányokat a kormányzati hivatal épületébe szállították.

„Összesen 279 lányt raboltak el, és hála Istennek mind itt vannak” – jelentette ki az újságíróknak a kormányzó, aki később összehívott sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy „bűnbánó banditák” segítettek a lányok biztonságba helyezésében. Hozzátette, hogy a műveletben részt vevő egykori bűnözők a kormányzattal együttműködve igyekeznek a térség biztonságának a helyreállításában is.

A tájékoztatás szerint a műveletben a hadsereg és a rendőrség is részt vett.

Muhammadu Buhari nigériai elnök közleményben üdvözölte a diáklányok kiszabadulását, egyúttal nagyobb elővigyázatosságra szólította fel a hatóságokat, és arra figyelmeztetett, hogy ha fizetnek az emberrablóknak, az csak növeli az emberrablások számát.

A diáklányokat február 26-án hajnalban rabolták el egy középiskolából Jangebe városban.

Alig több mint három hónap alatt ez volt a harmadik gyerekrablás Nigéria északnyugati részén. A nyugat-afrikai országban rendszeresek a tömeges emberrablások. Ehhez a módszerhez folyamodnak többek között a térségben tevékeny iszlamista terroristák, akik lányokat és nőket kényszerítenek arra, hogy dzsihadistákkal házasodjanak össze, vagy öngyilkos robbantásos merényleteket kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak. Más esetekben pedig bűnszervezetek rabolnak el gyerekeket azért, hogy váltságdíjat követeljenek értük.

A zamfarai hatóságok és az állam területén aktív fegyveres csoportok közt már egy éve folynak a fegyverletételt célzó tárgyalások.

Fotó: MTI/EPA